سرطان معده چیست و چرا باید درمان شود؟

سرطان معده

خلاصه مقاله

سرطان معده نوعی سرطان است که از معده منشا می گیرد. این ششمین سرطان شایع در سراسر جهان و چهارمین علت مرگ ناشی از سرطان است. علائم سرطان معده می تواند شامل از دست دادن اشتها، کاهش وزن و تجمع مایع در شکم (آسیت) باشد. سلول های سرطانی خارج از کنترل در معده رشد می کنند و تومور ایجاد می کنند. تشخیص زودهنگام سرطان معده برای درمان موفقیت آمیز مهم است.

عوامل متعددی می توانند خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهند، از جمله سن، جنسیت (مردان بیشتر مستعد هستند)، سابقه خانوادگی سرطان معده، سیگار کشیدن، برخی عفونت ها (مانند هلیکوباکتر پیلوری) و رژیم غذایی سرشار از نمک و غذاهای دودی.

علائم سرطان معده ممکن است شامل سوء هاضمه، سوزش سر دل، درد یا ناراحتی معده، حالت تهوع، استفراغ، کاهش وزن ناخواسته و احساس سیری حتی پس از خوردن مقدار کمی باشد. با این حال، این علائم می تواند مبهم و غیر اختصاصی باشد و تشخیص زودهنگام را چالش برانگیز کند.

تشخیص سرطان معده معمولاً شامل ترکیبی از آزمایش های تصویربرداری (مانند آندوسکوپی، سی تی اسکن یا سونوگرافی) و بیوپسی است که در آن نمونه کوچکی از بافت برای بررسی زیر میکروسکوپ گرفته می شود.

گزینه های درمانی سرطان معده به مرحله بیماری بستگی دارد و ممکن است شامل جراحی (حذف جزئی یا کامل معده)، شیمی درمانی، پرتودرمانی، درمان هدفمند یا ایمونوتراپی باشد. انتخاب درمان با عواملی مانند اندازه و محل تومور، میزان گسترش آن و سلامت کلی بیمار تعیین می شود.

راهبردهای پیشگیری از سرطان معده شامل حفظ سبک زندگی سالم، اجتناب از عوامل خطر شناخته شده مانند سیگار کشیدن و مصرف بیش از حد الکل، درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری در صورت وجود، و اتخاذ یک رژیم غذایی متعادل غنی از میوه ها و سبزیجات و در عین حال محدود کردن غذاهای فرآوری شده و شور است.

آنچه باید درباره سرطان معده بدانید

هیچکس دوست نداره که اسم سرطان رو بشنوه، اما گاهی وقتا بهتره که در موردش بدونیم تا بتونیم خودمون و عزیزانمون رو در مقابل این بیماری محافظت کنیم. یکی از انواع سرطان که ممکنه کمتر شنیده باشیم، سرطان معده‌ست. معده‌ای که جاییه که غذاهای مورد مصرفمون هضم میشه و به سایر قسمت‌های بدن تغذیه می‌شه.

در این مقدمه قصد داریم تا با چند نکته مهم درباره سرطان معده آشنا بشیم. اگرچه سرطان معده کمتر از دیگر انواع سرطان‌ها شناخته شده‌ست، اما اطلاعاتی که درباره‌اش داریم، می‌تونه به ما کمک کنه تا از پیشگیری و شناسایی زودهنگامش بهتر استفاده کنیم.

اولین نکته اینه که علایم سرطان معده در مراحل اولیه معمولاً نامشخص و کم‌رنگ هستن. این باعث میشه که افراد بیشتر به این علایم توجه نکنن و از مراجعه به پزشک سر باز بمونن. علایمی مثل درد یا سوزش معده، احساس سیری زود به زود و کاهش وزن غیرمنتظره می‌تونن به نشانه سرطان معده باشن.

دومین نکته اینه که عوامل خطر از جمله تغذیه نامناسب، مصرف بالای نمک، افراد با سابقه خانوادگی دارای سرطان معده و عفونت با باکتری هلیکوباکتر پیلوری که میتونه باعث التهاب معده بشه، می‌تونن ریسک ابتلا به این نوع سرطان رو افزایش بدن.

در این مقدمه، سعی کردیم تا به طور خلاصه با مفاهیم اساسی درباره سرطان معده آشنا بشیم. اگر تمایل دارید که اطلاعات بیشتری راجع به علل، پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان معده بدست بیارید، حتماً تا انتها با ما همراه باشید و ما را با نظرات خودتان خوشحال کنید.

در این مقاله مهمی درباره سرطان معده ارائه می شود. شما در این مقاله از علل ممکن، علائم بیماری، تشخیص و درمان آن آگاهی
می یابید و نیز راه هایی برای مبارزه با بیماری به شما نشان خواهد داد.

 

معده

معده بخشی از سیستم گوارشی است. معده عضوی توخالی است که در قسمت فوقانی شکم زیر دنده‌ها قرار دارد.

معده یک کیسه عضلانی است که در قسمت فوقانی شکم واقع شده است که نقش مهمی در هضم غذا دارد. عملکرد اصلی آن تجزیه مواد غذایی به قطعات کوچکتر و مخلوط کردن آن با آب گوارشی است تا مایعی به نام کیم تشکیل شود. معده دارای محیط بسیار اسیدی است که به از بین بردن باکتری های مضر و سایر عوامل بیماری زا که ممکن است در مواد غذایی وجود داشته باشد ، کمک می کند. معده همچنین باعث آزاد شدن کیم به روده کوچک می شود که در آن هضم بیشتر و جذب مواد مغذی صورت می گیرد. معده از چندین لایه عضله و بافت تشکیل شده است که با هم کار می کنند تا به صورت هماهنگ قرارداد و استراحت کنند و امکان هضم کارآمد و حرکت مواد غذایی را از طریق دستگاه گوارش فراهم می کنند. به طور کلی ، معده یک اندام مهم در دستگاه گوارش است و نقش مهمی در حفظ سلامت کلی و بهزیستی دارد.

سرطان معده
سرطان معده

دیواره شکم ۵ لایه دارد:

  • لایه داخلی یا لایه پوشاننده (غشای مخاطی): شیره‌های تولید شده توسط غدد موجود در لایه داخلی به هضم غذا کمک میکند. بسیاری از سرطان‌های معده از این لایه شروع می‌شوند
  • ساب موکوزا: بافت محافظ لایه داخلی است.
  • لایه ماهیچه‌ای: ماهیچه‌ها در این لایه با حرکت‌های انقباضی و انبساطی غذا را خرد و مخلوط می‌کند.
  • ساب غشای سروز: بافت محافظی برای لایه بیرونی است.
  •  لایه بیرونی یا غشای سروز(Serosa): لایه بیرونی، معده را می‌پوشاند و آن را در جای خود نگه می‌دارد. هنگامی که غذا از دهان فروداده می‌شود از مری عبور کرده و به معده می‌رسد. در معده غذا به مایع تبدیل می‌شود، سپس به روده کوچک منتقل می‌شود تا بیش‌تر هضم شود.
شناخت سرطان معده
شناخت سرطان معده

 

سرطان معده چیست؟

سرطان معده یک نوع سرطان است که از بافت‌های معده شکل می‌گیرد. معده از بخش‌های اصلی دستگاه گوارش است که وظیفه تجزیه و تخلیه غذا را دارد. سرطان معده ممکن است از انواع مختلف سلول‌های موجود در دیواره معده شروع شود و به تدریج به مناطق دیگر از معده و حتی به اندام‌های دیگر بدن منتقل شود.

علائم سرطان معده ممکن است در مراحل اولیه کمتر مشهود باشند، اما به مرور زمان ممکن است شامل علائمی مانند درد شکمی ناشی از تورم یا زخم در معده، احساس سیری زودرس، تغییرات در عادات روده‌ای، احساس تهوع و استفراغ، کاهش وزن بی‌دلیل و خونریزی در دستگاه گوارش شود.

برای تشخیص سرطان معده، از روش‌های مختلفی مانند آندوسکوپی (بررسی داخل معده با استفاده از لوله‌ای انعطاف‌پذیر با دوربین)، بیوپسی (گرفتن نمونه بافت برای آزمایش) و تصویربرداری تشخیصی مثل اسکن MRI و CT استفاده می‌شود.

درمان سرطان معده به عواملی مانند نوع سرطان، مرحله بالینی بیماری، وضعیت عمومی بیمار و سایر عوامل بستگی دارد. انتخاب درمان ممکن است شامل جراحی برای برداشتن توده سرطانی، شیمی درمانی، تراپی تابشی و تراپی هدفمند باشد.

 

۳. شناخت سرطان معده

سرطان از سلول‌ها آغاز می‌شود، قطعات سازنده‌ای که بافت‌ها را ایجاد می‌کنند، و بافت‌ها اندام‌های بدن را می‌سازند. در حالت طبیعی هنگامی که بدن نیاز دارد، سلول‌ها رشد می‌کنند و تقسیم می‌شوند تا سلول‌های جدیدی بسازند. وقتی که سلول‌ها پیر می‌شوند، می‌میرند و سلول‌های جدید جای آنها را می‌گیرند.

برخی اوقات این جریان منظم، اشتباه عمل می‌کند. سلول‌های جدید وقتی ساخته می‌شوند که بدن به آنها نیازی ندارد و سلول‌های قدیمی هنگامی که باید بمیرند، نمی‌میرند و در نتیجه این سلول‌های اضافی توده‌ای بافتی ایجاد می‌کنند که زائده یا تومور نامیده می‌شود.

 

تومورها، ممکن است خوش‌خیم یا بدخیم باشند:

۴. تومورهای خوش‌خیم سرطان نیستند:

  • یش‌تر تومورهای خوش‌خیم را می‌توان برداشت. آنها عموماً عود نمی‌کنند
  • سلول های تومورهای خوش خیم به بافت های اطراف خود حمله نمی کنند.
  • سلول‌های تومورهای خوش‌خیم در دیگر بخش‌های بدن پخش نمی‌شوند.

۵. تومورهای بدخیم سرطان هستند:

  • تومورهای بدخیم غالباً جدی‌تر از تومورهای خوش‌خیم‌اند. آنها برای زندگی انسان مخاطره‌آمیزند.
  •  تومورهای بدخیم را اغلب می‌توان برداشت؛ اما برخی از آنها دوباره عود می‌کنند.
  • سلول‌های تومورهای بدخیم ممکن است به بافت‌ها و اندام اطراف خود حمله کرده و به آنها آسیب برسانند.
  •  سلول‌های تومورهای بدخیم می‌توانند در دیگر بخش‌های بدن پراکنده شوند
  • (متاستاز) سلول‌های سرطانی با جداشدن از تومور اولیه، به جریان خون یا دستگاه لنفاوی راه می‌یابند و به دیگر اندام‌ها حمله کرده و تومورهای جدیدی ایجاد می‌کنند که موجب تخریب آن اندام‌ها می‌شود. انتشار سرطان، متاستاز نامیده می‌شود.

سرطان معده می‌تواند بر اندام‌های هم جوار و غدد لنفاوی تأثیر بگذارد:

  • سرطان معده می‌تواند از طریق لایه بیرونی معده بر اندام‌های مجاور مانند لوزالمعده (پانکراس)، مری یا روده رسوخ کند.
  • سلول‌های سرطانی از طریق خون به کبد، شش‌ها و سایر اندام‌ها نفوذ می‌کنند.
  • سلول‌های سرطانی همچنین از طریق دستگاه لنفاوی در غدد لنفاوی سراسر بدن منتشر می‌شوند.

هنگامی که سرطان از مکان اولیه خود به بخش دیگری از بدن منتقل می‌شود، تومور جدید، سلول‌های غیرطبیعی شبیه به تومور اولیه و اسمی مشابه تومور اصلیی دارد. برای مثال اگر سرطان معده به کبد منتقل شود، سلول های سرطانی کبد همان سلول های سرطانی معده هستند. در این حالت نام بیماری، سرطان معده متاستاتیک است و نه سرطان کبد. به این دلیل به عنوان سرطان معده درمان می شود می نامند. نه سرطان کبد. پزشکان تومور جدید را بیماری متاستاتیک یا دوردست می نامند.

بیشتر بخوانید :   بهترین راه شناخت سرطان پروستات

عوامل خطرزا در سرطان معده

۶. عوامل خطرزا در سرطان معده

هیچ‌کس دلیل قطعی به‌وجودآمدن سرطان معده را نمی‌داند. پزشکان اغلب نمی‌توانند توضیح دهند چرا یک شخص دچار این بیماری شده و دیگری نمی‌شود. تحقیقات نشان داده است که افراد دارای عوامل خطرزا خاص، بیش‌تر از دیگران احتمال دارد دچار سرطان معده شوند. عامل خطر چیزی است که می‌تواند احتمال ابتلا به یک بیماری را افزایش دهد.

مطالعات، عوامل خطرزای زیر را برای سرطان معده یافته‌اند:

  • سن: بسیاری از اشخاص مبتلا به این بیماری ۷۲ سال یا بیش‌تر از آن سن دارند.
  • جنسیت: در مردها بیش‌تر از زن‌ها احتمال ابتلا به سرطان معده وجود دارد.
  • نژاد: سرطان معده در آسیایی‌ها، جزیره‌نشین‌های اقیانوس آرام، اسپانیایی‌ها و آمریکایی‌های آفریقایی‌تبار شایع‌تر از آمریکایی‌های سفیدپوست غیر اسپانیایی است.
  •  رژیم غذایی: مطالعات نشان می‌دهد افرادی که رژیم غذایی‌شان پر از غذاهای دودی، شور یا ترشی انداخته شده باشد، ممکن است در معرض خطر مضاعف ابتلا به سرطان معده باشند. از سوی دیگر خوردن میوه و سبزی‌های تازه محافظی در برابر این بیماری است.
  •  عفونت هلیکوباکترپیلوری: اچ. پیلوری نوعی باکتری است که عموماً در معده زندگی میکند. عفونت اچ. پیلوری خطر التهاب معده و زخم معده و همچنین خطر سرطان معده را افزایش می‌دهد؛ اما تنها تعداد کمی از کسانی که دارای عفونت معده هستند به سرطان آن مبتلا می‌شوند. اگر چه عفونت، خطر را افزایش می‌دهد، اما سرطان، مسری نیست. سرطان معده از بیمار به دیگران قابل‌انتقال نیست.
  •  کشیدن سیگار: احتمال ابتلای سیگاری‌ها به سرطان بیش‌تر از آنهایی است که سیگار نمی‌کشند.
  •  مشکلات خاص سلامت: شرایطی که باعث ایجاد التهاب یا دیگر مشکلات در معده می شود، خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می‌دهد.
  •  عمل جراحی معده.
  •  التهاب مزمن معده (التهاب طولانی‌مدت لایه پوشاننده معده)
  •  کم‌خونی « پرنیسیوز » بیماری خونی ای که بر معده اثر می‌گذارد

بسیاری از آنهایی که عوامل خطرزای شناخته شده را دارند، دچار سرطان پیلوری دارند،  معده نمی‌شوند. برای مثال، بسیاری از کسانی که در معده‌شان هیچ‌وقت دچار سرطان معده نمی‌شوند، و اشخاصی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، برخی اوقات هیچ عامل خطر شناخته شده‌ای ندارند.

اگر فکر می‌کنید در خطر ابتلا به سرطان معده هستید، باید با پزشکتان درمان بگذارید. پزشک شما ممکن است بتواند به شما راه‌هایی برای کاستن از خطر پیشنهاد کند و یا برای معاینات متعارف برنامه زمان‌بندی‌شده‌ای ارائه دهد.

علائم بیماری سرطان معده
علائم بیماری سرطان معده

۷. علائم بیماری سرطان معده 

سرطان معده در ابتدا علائم مشخصی را نشان نمی‌دهد. با رشد سرطان، رایج‌ترین علائم عبارت‌اند از:

  • احساس ناراحتی در ناحیه معده
  • احساس سیری یا نفخ پس از یک وعده‌غذایی کوچک
  • حالت تهوع و استفراغ
  • کاهش وزن

اغلب این علائم دلیل قطعی ابتلا به سرطان نیست، و مشکلات دیگری مانند زخم معده یا عفونت می‌توانند علائم مشابهی ایجاد کنند. هرکس با چنین علائمی باید به پزشک خود اطلاع دهد به‌گونه‌ای که بیماری تا آنجا که ممکن است سریع‌تر کشف و درمان شود.

علائم سرطان معده در زنان:

سرطان معده در مردان و زنان علائم مشابهی دارد، اما برخی از علائم ممکن است در مردان یا زنان شایع‌تر باشند. مهمترین علائم سرطان معده در مردان و زنان عبارتند از:

۱- درد معده و یا درد شکمی مزمن

۲- سوء هاضمه مزمن، احساس اشباع شدن زودهنگام و سرگیجه بعد از غذا خوردن

۳- سوءتغذیه و کاهش وزن بدون دلیل مشخص

۴- افت فشار خون و فقدان اشتها

۵- استفراغ یا خروج خون از دهان

۶- آشفتگی یا افت حافظه

۷- تغییرات در رفتار روده‌ای مانند اسهال یا یبوست

۸- خستگی مزمن، ضعف و کاهش عملکرد بدن

۹- تورم ناگهانی و بیش از حد در شکم

 

۸. تشخیص سرطان معده

اگر علامتی از سرطان معده در خودتان دیدید، پزشکتان باید بگوید که این علامت واقعاً به علت سرطان است یا دلیل دیگری دارد. ممکن است او شما را به یک متخصص گوارش ارجاع دهد، پزشکی که تخصص در تشخیص و درمان بیماری‌های جهاز هاضمه دارد.

پزشک از سابقه بیماری‌های خانوادگی و فردیتان می‌پرسد . ممکن است آزمایش خون یا دیگر تست‌های آزمایشگاهی را توصیه کند و یا انجام آزمایش‌های زیر را تجویز کند:

  • معاینی فیزیکی: پزشک برای آزمایش تغییر سطح مایعات، ورم و دیگر تغییرات، شکم شما را معاینه و همچنین برای بررسی تورم غدد لنفاوی آن را لمس می‌کند. پوست و چشم‌های شما را نیز برای بررسی زردی، مورد ملاحظه قرار می‌دهد
  • Upper Gl Series : پزشک عکس‌برداری از مری و معده شما را با استفاده از  اشعه ایکس تجویز می‌کند. تصویرها پس از اینکه شما مقدار معینی محلول باریوم نوشیدید، انجام می‌شود. این محلول باعث می‌شود معده‌تان در تصاویر بهتر دیده شود.
  • آندوسکوپی: پزشک برای دیدن درون معده شما از یک لوله نازک (آندوسکوپ) استفاده می‌کند. اول گلوی شما را با استفاده از یک اسپری بی‌حس‌کننده، بی حس می‌کند. همچنین برای کمک به آرام‌شدن شما، به شما دارو می‌دهد. لوله از دهان و مری شما عبور داده می‌شود تا به معده تان برسد.
  • نمونه برداری: پزشک برای برداشتن بافت از معده از آندوسکوپ استفاده می کند، و آسیب شناس آن بافت را برا ی یافتن سلول های سرطانی زیر میکروسکوپ بررسی می کند. نمونه برداری، تنها راه مطمئن تشخیص وجود سلول‌های سرطانی است.

۹. مرحله بندی سرطان معده

پزشک برای برنامه ریزی بهترین درمان، لازم است مرحله بیماری ر ا بداند. مرحله بیماری بر مبنای اینکه آیا تومور به بافت های اطراف حمله کرده، آیا سرطان منتشر شده و اگر این چنین است به کدام بخش های بدن، مورد بررسی قرار می گیرد. سرطان معده می تواند به غدد لنفاوی، کبد، لوزالمعده (پانکراس) و دیگر اعضا سرایت کند.

پزشک ممکن است آزمایش هایی نیز برای بررسی این قسمت ها تجویز کند:

  • آزمایش های خون: آزمایشگاه یک شمارش گلبولی کامل انجام می دهد. آزمایش های خون چگونگی کارکرد کبدتان را نیز نشان می دهند.
  •  قفسه سینه: دستگاه عکس برداری با اشعه  عکس برداری با اشعه ایکس ایکس، تصاویری از شش های شما برمی دارد که پزشکتان می تواند آنها را بر روی فیلم بررسی کند. تومورهای موجود در شش هایتان در عکس با اشعه ایکس نشان داده می‌شوند
  • اسکن: یک دستگاه اشعه ایکس است که به کامپیوتر وصل شده  سی. تی است و یک سری عکس دقیق (با جزئیات) از قسمت‌های موردنظر برمی‌دارد. ممکن است به شما رنگینه تزریق کنند. رنگینه، دیدن مناطق غیرعادی را آسان‌تر  می‌کند. تومورهای موجود در کبد، به ادامه معده (پانکراس) یا دیگر جاهای بدن در سی. تی. اسکن نشان داده می‌شوند
  • سونوگرافی آندوسکوپیک: پزشک یک لوله باریک نازک (آندوسکوپ) از حلق شما می‌گذارند. ردیاب انتهای لوله امواجی صوتی می‌فرستد که شما نمی‌توانید آنها را بشنوید. امواج، بافت‌های معده و اندام‌های دیگرتان را مرتعش می‌کنند
  • لاپاروسکوپی: جراح، بریدگی‌های کوچکی (شکاف) بر روی شکم شما ایجاد می‌کند و از طریق آنها لوله باریک نازکی (لاپاروسکوپ) را وارد بدنتان می کند و ممکن است غدد لنفاوی را بردارد یا نمونه های بافتی برای نمونه برداری جدا کند.
سرطان معده
سرطان معده

مراحل سرطان معده به شرح زیر است:

مرحله صفر

  • سرطان فقط در لایه داخلی معده یافت می شود و این مرحله کارسینومای درجا (Carcinoma In Situ)  خوانده می شود.

مرحله یک

  •  سلول های  تومور فقط به پرده زیر مخاطیSubmucosaحمله کرده است. سرطانی ممکن است در ۶ غده لنفاوی یافت شوند.
  •   یا اینکه تومور به لایه ماهیچه ای یاSubserosaحمله کرده است. سلول های  سرطانی به غدد لنفاوی یا دیگر اندام ها نفوذ نکرده است.

 

 مرحله دو

  •   تومور، فقط پرده زیر مخاطیSumucosa را مورد حمله قرار داده است.  سلول های سرطانی به ۷ تا ۱۵ غده لنفاوی سرایت کرده اند.
  •  سلول های   تومور، لایه ماهیچه ای یاSubserosaرا مورد حمله قرار داده است. سرطانی به ۱ الی ۶ غده لنفاوی رسوخ کرده اند.
  • تومور، به لایه خارجی معده نفوذ کرده است، ولی سلول های سرطانی در غدد لنفاوی یا اندام های دیگر منتشر نشده اند.

مرحله سه

  • تومور، در لایه ماهیچه ای یا Subserosa رسوخ کرده است. سلول های سرطانی به ۷ الی ۱۵ غده لنفاوی سرایت کرده اند.
  • تومور، به لایه خارجی نفوذ کرده است. سلول های سرطانی در ۱ ت ا ۱۵ غده لنفاوی منتشر شده اند.
  • تومور، به اندام های مجاور مانند کبد یا طحال حمله کرده است. سلول های سرطانی به غدد لنفاوی یا اندام های دورتر سرایت نکرده است.

مرحله چهار:

  • سلول های سرطانی در بیش از ۱۵ غده لنفاوی منتشر شده اند.
  • تومور به اندام های اطراف و حداقل یک غده لنفاوی رسوخ کرده است.
  • سلول های سرطانی به اندام های دورتر سرایت کرده اند.
بیشتر بخوانید :   سرطان آلت تناسلی چیست؟

سرطان عودکننده: سرطانی است که پس از یک دوره زمانی، عود می کند در حالی که نمی توان آن را کشف کرد. این سرطان ممکن است در معده یا بخش دیگری
از بدن بازگردد.

 

۱۰ . درمان سرطان معده

کسب نظر دوم.
بسیاری از کسانی که مبتلا به سرطان معده اند، مایلند نقش فعالی در تصمیم گیری راجع به مراقبت های درمانیشان داشته باشند. علاقه به یادگیری همه چیزهایی که می توانید درباره بیماریتان بدانید و همه حق انتخاب هایی که برای درمان دارید، طبیعی است. با این حال شوک و استرس پس از اطلاع از بیماری، اندیشیدن به همه چیزهایی که شما می خواهید از پزشکتان بپرسید را دشوار می کند. بنابراین اگر قبلا موارد مورد پرسش خود را تهیه کنید، سودمند خواهد بود.

کسب نظر دوم
قبل از شروع درمان، شاید بخواهید نظر دومی را درباره تشخیص و نحوه درمان بیماریتان جویا شوید. بسیاری از شرکت های بیمه، اگر شما یا پزشکتان تقاضا کنید، هزینه های کسب نظر دوم را پوشش می دهند. ممکن است جمع آوری سوابق پزشکی و هماهنگی برای ملاقات با پزشک دیگری، تا حدی وقت گیر بوده و مستلزم کمی تلاش باشد. معمولا اختصاص چند هفته برای دریافت نظر دوم مشکلی ایجاد نمی کند. در بیش تر موارد، تأخیر در شروع درمان، درمان را کم اثر نمی سازد، ولی برای اطمینان خاطر می توانید در مورد این تأخیر از پزشکتان بپرسید، چون برخی اوقات لازم است افراد مبتلا به سرطان معده بدون فوت وقت درمان شوند.
چند راه برای یافتن یک پزشک برای مشورت و کسب نظر دوم:

  •  پزشکتان شما را به یک یا چند متخصص ارجاع می دهد. در مراکز سرطان معمولا چندین متخصص با یکدیگر به صورت گروهی کار می کنند.
  •  برای دستیابی به مراکز درمانی و پزشکان متخصص مرتبط با سرطان

 

۱۱- روش های درمان سرطان معده

انتخاب درمان عمدتا به اندازه و جای قرار گرفتن تومور، مرحله بیماری و سلامت عمومی شما بستگی دارد. درمان سرطان معده ممکن است شامل عمل جراحی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی باشد. بسیاری از بیماران از بیش از یک نوع درمان استفاده می کنند.
پزشکتان می تواند حق انتخاب های شما برای درمان و نتایج مورد انتظار آنها را توضیح دهد. شما و پزشکتان می توانید در طرح یک برنامه درمان که نیازهای شما را برآورده کند، با هم همکاری کنید.

درمان سرطان شامل درمان موضعی یا درمان سیستمیک است:

  •  درمان موضعی: عمل جراحی و پرتودرمانی، درمان های موضعی اند. جرا ح سرطان موجود در معده یا اطراف آن را برداشته و یا نابود می کند. وقتی سرطان معده به دیگر بخش های بدن سرایت کرده باشد، درمان موضعی ممکن است برای کنترل بیماری در آن قسمت های خاص به کار گرفته شود.
  • درمان سیستمیک: شیمی درمانی، درمان سیستمیک است. داروی آن وارد جریان خون شده و سرطان را در سراسر بدن نابود کرده و یا آن را مهار می کند.
  • چون درمان های سرطان اغلب به بافت ها و سلول های سالم نیز آسیب می رسانند، در درمان سرطان بروز عوارض جانبی رایج است. عوارض جانبی عمدتا به نوع و میزان درمان بستگی دارد. عوارض جانبی برای بیماران یکسان نیست و در هر نوبت درمان تغییر می کند.

۱۲- عمل جراحی در سرطان معده 

عمل جراحی معمول ترین درمان برای سرطان معده است. نوع جراحی به میزان سرطان بستگی دارد. دو نوع عمده عمل جراحی سرطان معده وجود دارد:

معده برداری جزئی (Subtotal) : جراح بخشی از معده مبتلا به سرطان را برمی دارد، و در صورت لزوم بخشی از مری یا روده کوچک را نیز بر خواهد داشت. غدد لنفاوی مجاور و دیگر بافت ها نیز ممکن است برداشته شوند.

معده برداری کامل: پزشک تمام معده، غدد لنفاوی مجاور، بخش هایی از مری و روده کوچک و دیگر بافت های نزدیک تومور را برمی دارد. در مواردی طحال
نیز برداشته می شود. سپس جراح مری را مستقیما به روده کوچک وصل می کند، و با استفاده از بافت روده یک معده جدید می سازد.

در سرطان معده، نگرانی راجع به خوردن بعد از عمل جراحی، امری طبیعی است. جراح در ضمن عمل، یک لوله برای تغذیه در درون روده کوچکتان تعبیه می کند. این لوله به شما کمک می کند در حالی که دوره نقاهت را می گذرانید، تغذیه کافی هم دریافت کنید. اطلاعات راجع به خوردن پس از عمل جراحی در بخش تغذیه در دسترس شماست.

پس از جراحی، زمان بهبودی در هر شخص متفاوت است. در چند روز اول احساس ناراحتی می کنید. برای مقابله با درد، داروهایی را برای شما تجویز می کنند. قبل از عمل باید راجع به برنامه کاهش درد، با پزشک یا پرستارتان گفت وگو کنید. پس از جراحی، اگر شما به مسکن بیش تری نیاز داشتید، پزشک برنامه شما را با وضعیتتان مطابقت می دهد.

 

۱۳- شیمی درمانی در سرطان معده

در شیمی درمانی، از داروهای ضدسرطان برای نابود کردن سلول های سرطانی استفاده می کند. این داروها وارد جریان خون شده و بر سلول های سرطانی در تمام
بدن تأثیر می گذارند.

بیش تر بیمارانی که شیمی درمانی می شوند، پس از جراحی بدین نحو درمان می شوند. پرتودرمانی نیز در مواردی هم زمان با شیمی درمانی انجام می شود. برای سرطان معده معمولا داروهای ضدسرطان در رگ تزریق می شوند. اما برخی داروها به طور خوراکی از طریق دهان وارد بدن شوند. درمان شما در یک درمانگاه، بیمارستان، در مطب پزشک یا داروخانه انجام می شود. برخی از افراد در صورت لزوم در طول درمان، در بیمارستان بستری می شوند.
آثار جانبی شیمی درمانی عمدتاً به داروهای خاص و میزان آنها بستگی دارد. این داروها بر سلول های سرطانی و سلول های دیگری که به سرعت تقسیم
می شوند، تأثیر می گذارند.

  • سلول های خون: این سلول ها با عفونت مقابله می کنند، به انعقاد خون کمک می کنند و به تمام بخش های بدن اکسیژن می رسانند. وقتی داروها بر سلول های خونی شما اثر بگذارد، شما بیش تر احتمال دارد دچار عفونت شوید، به راحتی خونریزی کنید و احساس ضعف و خستگی زیادی داشته باشید.
  • سلول های موجود در ریشه موها: داروهای شیمی درمانی گاهی باعث ریزش مو می شود، ولی باید بدانید که موهایتان دوباره رشد خواهند کرد، اما ممکن است از لحاظ بافت و رنگ تا حدی متفاوت باشند.
  • سلول هایی که مجرای گوارشی را پوشش می دهند: شیمی درمانی می تواند باعث کم اشتهایی، دل آشوبه، حالت تهوع، اسهال و خشکی دهان و لب شود. داروهایی که برای سرطان معده استفاده می شوند، در بعضی بیماران باعث تحریک پوست یا خارش می شوند، گروه پزشکی مراقبت از شما راه هایی برای مقابله با بسیاری از این عوارض جانبی به شما پیشنهاد دهد.

 

۱۴- پرتودرمانی در سرطان معده 

پرتودرمانی، اشعه هایی هستند با میزان انرژی بالا که برای کشتن سلول های سرطانی مورد استفاده قرار می گیرند. این در مان فقط بر سلول های موجود در
منطقه مورد درمان اثر می گذارد.
این اشعه از یک دستگاه بزرگ بیرون از بدن، تابانده می شود. بیش تر بیماران برای این نوع درمان به درمانگاه بیمارستان مراجعه می کنند. معمولا درمان ۵ روز
در هفته و به مدت چندین هفته طول می کشد.
عوارض جانبی عمدتا به میزان تابش اشعه و آن بخش از بدن بیمار که مورد درمان قرار می گیرد، بستگی دارد. پرتودرمانی روی شکم می تواند باعث ایجاد درد در معده یا روده شود. گاهی دچار تهوع یا اسهال می شوید، و یا پوست منطقه مورد درمان، قرمز، خشک و حساس می شود.
احتمال دارد در طول پرتودرمانی به خصوص در هفته های آخر درمان، خیلی خسته شوید، گرچه استراحت مهم است، اما پزشکان معمولا از بیماران می خواهند
بکوشند تا آنجا که می توانند فعال باقی بمانند.
عوارض جانبی پرتودرمانی گرچه می تواند ناراحت کننده باشد اما پزشک عموماً آنها را درمان یا مهار می کند. و یا پس از پایان درمان خودبه خود ناپدید می شوند.

سرطان معده
تغذیه در سرطان معده

۱۵-تغذیه در سرطان معده 

خوب خوردن در طول درمان سرطان و پس از آن مهم است. شما به مقادیر مناسبی از کالری، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی نیاز دارید. خوب خوردن به شما کمک
می کند احساس بهتر و انرژی بیش تری داشته باشید.
خوب خوردن در مواردی دشوار است، به خصوص در طول درمان یا بعد از آن ممکن است شما میل به خوردن نداشته باشید، ناراحت یا خسته باشید، و یا حس
کنید که غذاها مثل گذشته خوش طعم نیستید. همچنین ممکن است دچار عوارض جانبی درمان مانند کم اشتهایی، حالت تهوع یا استفراغ یا اسهال باشید.
کارشناس تغذیه راه هایی برای مقابله با این مشکلات ارائه می دهد. برخی از مبتلایان به سرطان معده با دریافت غذا از طریق لوله تغذیه یا تزریق در رگ، یاری می شوند. برخی با استفاده از نوشیدنی های مغذی مورد کمک قرار می گیرند.

بیشتر بخوانید :   سرطان استخوان چیه و چه درمانی داره!
علائم و نشانه های سرطان معده
علائم و نشانه های سرطان معده

سوالات متداول شما را در اینجا پاسخ میدم:

علائم اولیه سرطان معده چیست ؟

علائم اولیه سرطان معده ممکن است غیرخاص و غیرمشخص باشند و به تدریج ظاهر شوند. در زیر به برخی از این علائم اولیه اشاره می‌کنم:

۱. درد شکم: درد یا تغییر درد شکم، به ویژه در بخش مربوط به معده، ممکن است یکی از علائم اولیه سرطان معده باشد.

۲. تغییرات در عادات روده‌ای: تغییر در الگوی معمولی عملکرد روده‌ها مانند اسهال یا یبوست ممکن است نشانه‌ای از مشکلات معده باشد.

۳. احساس سیری زودرس پس از وعده‌های غذایی: اگر بلافاصله پس از وعده‌های غذایی احساس سیری کنید، این ممکن است نشانه مشکلات معده باشد.

۴. احساس تهوع و استفراغ: احساس تهوع مداوم و استفراغ بی‌دلیل می‌توانند نشانه‌های سرطان معده باشند.

۵. تورم شکم: تورم و تغییر حجم شکم بدون دلیل مشخص می‌تواند به نشانه مشکلات معده باشد.

۶. کاهش وزن غیرمنتظره: کاهش ناگهانی و غیرمنتظره وزن بدن ممکن است نشانه ابتلا به سرطان معده باشد.

۷. آنمی: کاهش تعداد سلول‌های قرمز خون و کمبود آهن در بدن ممکن است نشانه وجود سرطان معده باشد.

لطفاً توجه داشته باشید که این علائم نیز ممکن است ناشی از دیگر مشکلات معده یا مشکلات دیگری باشند. در صورت مشاهده هر یک از این علائم، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق تری از وضعیت خود داشته باشید.

درد سرطان معده چگونه است؟

درد ناشی از سرطان معده ممکن است به شکل‌ها و شدت‌های مختلفی ظاهر شود. این درد معمولاً در مراحل پیشرفته بیشتر احساس می‌شود و ممکن است به علائم دیگر همراه باشد. در زیر به برخی از ویژگی‌های درد سرطان معده اشاره می‌کنم:

۱. درد مزمن: درد ناشی از سرطان معده ممکن است به صورت مزمن و پایدار در طول زمان حس شود. این درد معمولاً به تدریج شدت بیشتری پیدا می‌کند.

۲. درد نامنظم: درد سرطان معده ممکن است به صورت نامنظم و گاهی تشدید و گاهی آرام‌تر ظاهر شود. این تغییرات می‌توانند به واکنش بدن به توده سرطانی و تحریک‌های مختلف مرتبط باشند.

۳. درد در منطقه شکمی: در بیشتر موارد، درد ناشی از سرطان معده در منطقه شکمی و معمولاً در منطقه معده حس می‌شود. این درد ممکن است به مرور به مناطق دیگر نیز تاب‌آوری کند.

۴. تغییر در شدت درد با تغذیه: ممکن است درد در وقت‌های مختلف تغذیه (مثلاً پس از وعده‌های غذایی) تشدید شود و این می‌تواند به واکنش معده به غذا و توده سرطانی برگردانده شود.

بیشتر بخوانید :   علائم سرطان مری و پیشگیری از آن

۵. درد در شب: برخی افراد ممکن است شدت درد خود را شب‌ها بیشتر احساس کنند. این امر ممکن است به تأثیر خواب بر وضعیت معده و درد مرتبط باشد.

لطفاً توجه داشته باشید که درد معده می‌تواند علائم دیگری مانند تهوع، استفراغ، تغییرات در عادات روده‌ای و کاهش وزن را همراه داشته باشد. اگر درد مزمن و نامعمولی در منطقه شکمی احساس می‌کنید، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و تشخیص دقیق‌تری درباره منشأ این درد و وضعیت معده خود بگیرید.

علائم سرطان معده در زنان چه هستند؟

علائم سرطان معده در زنان ممکن است با علائم مردان مشابه باشند. در واقع، علائم سرطان معده در زنان و مردان به طور کلی تفاوت چندانی ندارند و به تغییرات در شکم، سیستم گوارشی و سلامتی بدن مربوط می‌شوند. به هر حال، علائم زیر می‌توانند نشانه‌هایی از سرطان معده در زنان باشند:

۱. درد شکم: درد یا تغییر درد شکم، به ویژه در بخش مربوط به معده، می‌تواند یکی از علائم اولیه سرطان معده باشد.

۲. احساس تهوع و استفراغ: احساس تهوع مداوم و استفراغ بی‌دلیل ممکن است نشانه‌های سرطان معده در زنان باشند.

۳. تغییرات در عادات روده‌ای: تغییرات در الگوی معمولی عملکرد روده‌ها مانند اسهال یا یبوست ممکن است نشانه‌هایی از مشکلات معده باشند.

۴. احساس سیری زودرس پس از وعده‌های غذایی: اگر بلافاصله پس از وعده‌های غذایی احساس سیری کنید، این ممکن است نشانه مشکلات معده باشد.

۵. کاهش وزن غیرمنتظره: کاهش ناگهانی و غیرمنتظره وزن بدن ممکن است نشانه ابتلا به سرطان معده باشد.

۶. تورم شکم: تورم و تغییر حجم شکم بدون دلیل مشخص می‌تواند به نشانه مشکلات معده باشد.

۷. آنمی: کاهش تعداد سلول‌های قرمز خون و کمبود آهن در بدن ممکن است نشانه وجود سرطان معده باشد.

در هر صورت، اگر هر یک از این علائم در زنان مشاهده می‌شود و یا شما نگران هستید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق‌تری از وضعیت خود داشته باشید.

علائم سرطان معده بدخیم
علائم سرطان معده بدخیم

علائم سرطان معده بدخیم چه هستند ؟

علائم سرطان معده بدخیم ممکن است به تدریج ظاهر شوند و با توجه به پیشرفت بیماری، شدت و نوع آن تغییر کنند. در زیر به برخی از علائم و نشانه‌های سرطان معده بدخیم اشاره می‌کنم:

۱. درد شکم: درد معده یا منطقه شکمی ممکن است به عنوان یک نشانه اولیه ظاهر شود. این درد ممکن است در مراحل پیشرفته بیشترین شدت را داشته باشد.

۲. احساس تهوع و استفراغ: احساس تهوع مداوم و استفراغ ممکن است نشانه‌های سرطان معده باشند. افزایش تعداد و شدت استفراغ‌ها می‌تواند به نشانه‌ی تشدید بیماری باشد.

۳. تغییرات در عادات روده‌ای: تغییرات در عادات روده‌ای مانند اسهال یا یبوست بی‌دلیل ممکن است نشانه مشکلات معده باشد.

۴. کاهش وزن غیرمنتظره: کاهش ناگهانی و غیرمنتظره وزن بدن ممکن است نشانه وجود سرطان معده باشد، به ویژه در مراحل پیشرفته.

۵. خونریزی یا ترشحات غیرمعمول: خونریزی از دستگاه گوارش یا ترشحات غیرمعمول از معده ممکن است نشانه‌های وجود توده‌های بدخیم باشند.

۶. آنمی: کاهش تعداد سلول‌های قرمز خون و کمبود آهن در بدن ممکن است به دلیل خونریزی‌های ناشی از سرطان معده رخ دهد.

۷. تورم شکم: تورم و تغییر حجم شکم بدون دلیل مشخص می‌تواند به نشانه مشکلات معده باشد.

برخی از این علائم ممکن است با بیماری‌های دیگر نیز همراه باشند. اگر هر یک از این علائم را تجربه می‌کنید یا نگرانی دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق‌تری از وضعیت خود داشته باشید.

تست آزمایشگاهی برای سرطان معده چه هست ؟

برای تشخیص سرطان معده، تست‌های آزمایشگاهی مختلفی وجود دارند که می‌توانند به تشخیص وضعیت بیمار کمک کنند. در زیر به برخی از تست‌های آزمایشگاهی برای تشخیص سرطان معده اشاره می‌کنم:

۱. آزمایش خون: آزمایش خون می‌تواند نشان‌دهنده تغییرات در سطح برخی مارکرها یا نشانگرهای مرتبط با سرطان معده باشد. برخی از این مارکرها شامل CEA و CA 19-9 هستند.

۲. آزمایش‌های تشخیصی مولکولی: آزمایش‌های مولکولی می‌توانند به شناسایی تغییرات ژنتیکی مرتبط با سرطان معده کمک کنند. این آزمایش‌ها می‌توانند نشان‌دهنده وجود تغییرات DNA یا RNA باشند.

۳. آزمایش‌های تشخیصی اندازه‌گیری هلیکوباکتر پیلوری: اگر تشخیص عفونت با باکتری هلیکوباکتر پیلوری در معده بررسی می‌شود، آزمایش‌هایی مانند تست اورهازنیت و تست آنتی‌ژنی هلیکوباکتر پیلوری انجام می‌شود.

۴. آندوسکوپی و بیوپسی: آندوسکوپی با دوربین وارد معده می‌شود تا تغییرات در بافت معده بررسی شود. در صورتی که تغییرات مشکوک مشاهده شود، نمونه‌های کوچکی از بافت برداشته شده و تحت میکروسکوپ بررسی می‌شوند.

۵. تصویربرداری مثل اسکن MRI و CT: این تصاویر ممکن است کمک کنند تا توده‌های معده و پخش بیماری به مناطق اطراف تصویربرداری شود.

۶. آزمایش‌های خوردنی و آشامنده: در برخی موارد، ماده‌هایی به عنوان رنگ‌دانه به بیمار داده می‌شود و سپس تصویربرداری از معده انجام می‌شود تا تغییرات مشخص شود.

۷. آزمایش‌های بررسی اورهازنیت: این آزمایش‌ها می‌توانند مقدار اورهازنیت (آنزیم تولید شده توسط باکتری هلیکوباکتر پیلوری) را اندازه‌گیری کنند که به تشخیص عفونت معده مرتبط است.

 

دوره پذیرش و نمونه گیری آزمایشگاه

دانلود کامل مقاله سرطان معده

سرطان معده

 

انواع سرطان معده 

  • آدنوکارسینوماها
  • تومورهای کارسینوئید
  • لنفوم
  • تومورهای استرومایی دستگاه گوارش
  • سرطان سلول سنگفرشی (اسکواموس)
  • لنفوم غیر-هوچکین (Non-Hodgkin)
  • تومور استرومال دستگاه گوارش (GIST)
  • تومورهای نورواندوکرین (تومورهای عصبی و غدد درون‌ریز)

طول عمر سرطان معده

امید به زندگی سرطان بدخیم معده بستگی به مرحله بیماری دارد. در مراحل اولیه، حدود ۶۹.۹٪ از بیماران تا پنج سال پس از تشخیص زنده می مانند. با این حال، در مراحل پیشرفته، میزان بقای پنج ساله به ۵.۵٪ کاهش می یابد. عوامل مختلفی در تعیین امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان معده نقش دارند. درمان جراحی همچنین می‌تواند بر امید به زندگی بیماران تأثیر بگذارد، و متغیرهای فردی مانند سن، جنسیت و ویژگی‌های بیماری بر نتیجه تأثیر می‌گذارند. توجه به این نکته ضروری است که میانگین امید به زندگی برای سرطان بدخیم معده پنج سال است، حتی با درمان. تومورهای غیر سرطانی معده معمولاً در مقایسه با تومورهای بدخیم طول عمر بیشتری دارند.

البته امروزه درمان ها و روش های جدید جراحی مدرن نسبت به ۳۰ سال گذشته توانسته جان بسیاری از افراد مبتلا به سرطان معده پیشرفته را نجات دهد .

 

 

پر فروش‌ترین محصولات

6 دیدگاه برای “سرطان معده چیست و چرا باید درمان شود؟

  1. مهلا گفته:

    سلام خیلی خوشحالم یک مطلب خیلی عالی در مورد سرطان معده دیدم من از سایت مسترآزمایش تشکر می کنم بابت این مطلب خیلی خوب شما

    • علیرضا عرفان گفته:

      سلام دوست عزیز درمورد هزینه سرطان معده عدد دقیقی نمی توان اعلام داشت و بیشتر بستگی به خودتون داره که کدام دکتر و کدام بیمارستان را برای درمان انتخاب می کنید و هزینه های فرعی که داره نمیشه به طور دقیق اعلام کرد انشالله که همیشه سلامت باشید و درگیر بیماری و سرطان نشوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
تماس صوتی
پیامک
تماس با پشتیبانی مسترآزمایش