آزمایش LDL یا آزمایش کلسترول لیپوپروتئین چیست؟

 آزمایش LDL یا آزمایش کلسترول لیپوپروتئین چیست؟

 

آزمایش LDL یا آزمایش کلسترول لیپوپروتئین یک آزمایش خون است که سطح انواع مختلف کلسترول را در خون شما اندازه گیری می کند. کلسترول یک ماده مومی شکل و چربی مانند است که در تمام سلول های بدن یافت می شود. دو نوع اصلی کلسترول وجود دارد: کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) که اغلب به عنوان کلسترول “بد” شناخته می شود و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) که اغلب به عنوان کلسترول “خوب” شناخته می شود.

آزمایش کلسترول لیپوپروتئین اطلاعاتی در مورد سطح کلسترول تام شما و همچنین سطوح کلسترول LDL، کلسترول HDL و تری گلیسیرید (نوع دیگری از چربی موجود در خون) ارائه می دهد. این اندازه گیری ها مهم هستند زیرا سطوح بالای کلسترول LDL و تری گلیسیرید می تواند خطر بیماری قلبی را افزایش دهد، در حالی که سطوح بالای کلسترول HDL با خطر کمتری همراه است.

این آزمایش معمولاً پس از یک دوره ناشتا انجام می شود، زیرا خوردن می تواند بر سطح لیپوپروتئین های خون تأثیر بگذارد. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است این آزمایش را به عنوان بخشی از یک معاینه معمولی توصیه کند یا اگر عوامل خطر بیماری قلبی مانند فشار خون بالا، دیابت یا سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارید.

مهم است که توجه داشته باشید که آزمایش کلسترول لیپوپروتئین تنها ابزاری است که برای ارزیابی خطر ابتلا به بیماری قلبی استفاده می شود. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما عوامل دیگری مانند سن، جنس، فشار خون و وضعیت سیگار کشیدن شما را برای تعیین خطر کلی شما در نظر می گیرد. علاوه بر این، ممکن است برای کمک به مدیریت سطح کلسترول و کاهش خطر بیماری قلبی، تغییرات سبک زندگی و داروها توصیه شود.

 آزمایش LDL یا آزمایش کلسترول لیپوپروتئین

آزمایش خون LDL چیست؟

لیپوپروتئین با چگالی کم یا LDL، نوعی کلسترول است که در بدن انسان وجود دارد و برای اندازه‌گیری آن از آزمایش خون استفاده می‌شود. این نوع کلسترول معمولاً به عنوان “کلسترول بد” شناخته می‌شود، زیرا مقدار بیش از حد آن باعث تجمع کلسترول در شریان‌ها می‌شود که ممکن است به حملات قلبی و سکته مغزی منجر شود.

کلسترول یک ماده‌ای است که در کبد تولید می‌شود و نقش مهمی در برخی از فعالیت‌های بدنی ایفا می‌کند، به عنوان مثال، در تولید هورمون‌ها. برای حمل کلسترول در بدن، نیاز به پروتئین داریم. ترکیب پروتئین و چربی به وجود لیپوپروتئین می‌انجامد که در آزمایش خون به شکل‌های LDL و HDL قابل شناسایی است. وقتی از کلسترول بالا حرف می‌زنیم و راه‌های پیشگیری از آن، معمولاً به لیپوپروتئین با چگالی کم یا LDL اشاره می‌شود.

بیشتر بخوانید :   تفسیر آنلاین آزمایش خون TIBC

آزمایش کلسترول لیپوپروتئین، به ویژه آزمایش کلسترول LDL، برای اندازه گیری میزان کلسترول موجود در لیپوپروتئین های با چگالی کم (LDL) در نمونه خون استفاده می شود. کلسترول LDL اغلب به عنوان کلسترول “بد” شناخته می شود زیرا می تواند در رگ های خونی مانند شریان ها جمع شود و خطر سکته مغزی، بیماری قلبی و حمله قلبی را افزایش دهد.

نتایج آزمایش کلسترول LDL معمولاً بر حسب میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) گزارش می شود. این آزمایش اغلب به عنوان بخشی از آزمایش کامل کلسترول انجام می شود که به عنوان پانل لیپیدی یا پروفایل لیپیدی نیز شناخته می شود، که ارزیابی جامعی از سطح کلسترول در خون ارائه می دهد. پانل لیپیدی ممکن است شامل اندازه گیری انواع دیگر کلسترول، مانند کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و تری گلیسیرید باشد.

توجه به این نکته ضروری است که لیپوپروتئین (a) نوعی از کلسترول LDL است که کلسترول را به سلول های موجود در شریان ها می رساند. سطوح بالای ذرات LDL می تواند به افزایش سطح لیپوپروتئین (a) کمک کند.

آزمایش کلسترول LDL معمولاً برای ارزیابی خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در افراد انجام می شود. سطح بالای کلسترول LDL با افزایش خطر مشکلات قلبی مرتبط است. نظارت منظم بر سطح کلسترول LDL می تواند به متخصصان مراقبت های بهداشتی کمک کند تا اثربخشی تغییرات سبک زندگی یا داروهایی را که با هدف مدیریت سطح کلسترول و کاهش خطر قلبی عروقی انجام می شود، ارزیابی کنند.

به طور خلاصه، یک آزمایش کلسترول لیپوپروتئین، به طور خاص برای اندازه گیری کلسترول LDL، برای ارزیابی میزان کلسترول “بد” موجود در لیپوپروتئین های با چگالی کم در خون استفاده می شود. این آزمایش برای ارزیابی خطر بیماری های قلبی عروقی و نظارت بر اثربخشی مداخلات با هدف مدیریت سطح کلسترول مهم است.

چرا LDL به عنوان کلسترول بد شناخته می‌شود؟

این اسم نشان از مشکلاتی دارد که به همراه مصرف زیاد نمک به وجود می‌آید. در حقیقت، این مواد به تنهایی مضر نیستند، اما زمانی که مقدار آن‌ها در بدن افزایش می‌یابد، خطر بروز بیماری‌های جدی نظیر بیماری‌های قلبی عروقی و سکته مغزی را افزایش می‌دهند. دلیل این تجمع ناشی از رژیم غذایی نادرست و سبک زندگی نادرست است.

بیشتر بخوانید :   تفاوت آزمایش HDL و آزمایش LDL

 

تفسیر آزمایش LDL در آزمایش خون در بزرگسالان

برای تفسیر نتایج آزمایش LDL در خون، توصیه می‌شود با پزشک مشورت نمایید. متخصص با توجه به وضعیت سلامت، سن، جنسیت، بیماری‌های پایه، داروهای مصرفی و شرایط محیطی، تفسیر صحیحی از نتایج آزمایش شما را ارائه خواهد کرد. برای دریافت تفسیر آنلاین آزمایش LDL توسط پزشک، می‌توانید روی لینک کلیک کنید! در ادامه، به شما توضیح داده خواهد شد که مقدار طبیعی LDL در آزمایش خون باید چه مقداری باشد؟

برای افراد بالغ بیش از ۱۸ سال، سطح LDL به شرح زیر تعریف شده است:

  •  کمتر از ۱۰۰ mg/dL: در محدوده ایده‌آل قرار دارد.
  •  بین ۱۰۰-۱۲۹ mg/dL: وضعیت مطلوب است.
  •  بین ۱۳۰-۱۵۹ mg/dL: وضعیت در حالت متوسط قرار دارد.
  •  بین ۱۶۰-۱۸۹ mg/dL: میزان کلسترول بالا است.
  •  بیشتر از ۱۹۰ mg/dL: کلسترول در سطح بسیار بالایی قرار دارد.

میزان نرمال LDL در کودکان 

مقادیر معمولی سطح LDL در آزمایش خون کودکان و نوجوانان (۲ تا ۱۷ سال) بر اساس سلامت کلی آنها به شرح زیر می‌باشد:

کمتر از ۱۱۰ mg/dL: در این صورت، سطح کلسترول در وضعیت مطلوب قرار دارد و نشانگر یک وضعیت سلامت قلبی مناسب می‌باشد.
بین ۱۱۰-۱۲۹ mg/dL: مقدار کلسترول در این بازه به معنای وجود یک سطح متوسط است و نیاز به نظارت و راهنمایی بیشتر ممکن است.
بیشتر از ۱۳۰ mg/dL: در این حالت، سطح کلسترول در بدن افزایش یافته است و نیاز به بررسی دقیقتر و اقدامات پیشگیری بیشتر احتمالی وجود دارد.
همچنین، مهم است توجه داشت که این مقادیر تا حدی ممکن است توسط پزشک با توجه به شرایط خاص و تاریخچه سلامتی فرد تعیین شوند. برای ارزیابی صحیح تر و تشخیص مطمئن تر، همواره مشورت با پزشک و تیم درمانی مناسب است.

 

 آزمایش LDL یا آزمایش کلسترول لیپوپروتئین چه زمانی باید انجام شود؟

در صورتی که شما ۲۰ سال یا بیشتر سن دارید و تاکنون تشخیص بیماری قلبی دریافت نکرده‌اید، انجمن قلب آمریکا توصیه می‌کند که هر ۴ تا ۶ سال یک بار سطح کلسترول خود را بررسی نمایید. به طور عمومی، بالا بودن سطح کلسترول هیچ نشانه‌ای مشاهده‌پذیری ایجاد نمی‌کند، بنابراین حتی ممکن است بدون انجام آزمایش از ابتلا به آن مطلع نشوید.

بیشتر بخوانید :   آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP) چیست؟

در صورت داشتن عوامل خطر زیر برای بیماری قلبی، احتمالاً لازم است به فراوانی‌تر آزمایش شوید:

  • سابقه خانوادگی برای بیماری قلبی
  • مصرف سیگار
  • چاقی، به این معنی که دارای شاخص توده بدنی بالا هستید (اگر BMI برابر ۳۰ یا بیشتر باشد)
  • سطح پایین HDL (کلسترول خوب)
  • فشار خون بالا یا مراجعه به درمان فشار خون
  • دیابت
    در صورت مصرف داروهای کاهنده کلسترول به دلیل کلسترول بالا، پزشک ممکن است تست آزمایش LDL را نیز تجویز کند. در این حالت، این آزمایش به منظور ارزیابی تاثیر تغییرات در سبک زندگی مانند رژیم غذایی، ورزش، یا مصرف داروها بر کاهش موفقیت‌آمیز کلسترول استفاده می‌شود.

شرایط انجام آزمایش LDL

برای اجرای آزمایش LDL، لازم است به مدت ۱۰ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید. هدف از ناشتا بودن، بررسی وضعیت پایه بدن در زمان آزمایش است. بهتر است شب قبل از آزمایش، وعده شام را زودتر مصرف کنید و در وعده غذایی تغییرات زیادی ایجاد نکنید.

از ۷۲ ساعت قبل از آزمایش، مصرف الکل ممنوع است و ورزش سنگین ۲۴ ساعت قبل از آزمایش توصیه نمی‌شود. همچنین، وعده شام را کمی زودتر و سبکتر میل کنید. اگر داروهای خاصی مصرف می‌کنید، حتماً پزشک و تکنسین آزمایشگاه را از مصرف داروها آگاه کنید. به عنوان مثال، مصرف قرص‌های ضد بارداری می‌تواند میزان کلسترول را تغییر دهد و پزشک ممکن است از شما بخواهد تا چند روز قبل از آزمایش، مصرف این قرص‌ها را قطع کنید.

در طول ساعات ناشتایی، می‌توانید آب بنوشید، اما نوشیدن چای، قهوه و سایر مواد مشابه ممنوع است. مدت زمان ناشتایی نباید از حد استاندارد بیشتر یا کمتر باشد، در غیر این صورت احتمال بروز خطا وجود دارد.

 

 

پر فروش‌ترین محصولات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
تماس صوتی
پیامک
تماس با پشتیبانی مسترآزمایش