علائم اختصاری آزمایش خون بخش اول بخش خون شناسی
(به همراه توضیحات)
علائم اختصاری آزمایش خون بخش دوم
در این مقاله می خواهیم ، در رابطه با یک سوال پرتکرار در رابطه با علائم اختصاری آزمایش خون و نام های لاتین و یا اینکه این علائم اختصاری مربوط به چه آزمایش هست صحبت کنیم البته ناگفته نماند این مقاله فقط جهت این است که شما کمی با این مفاهیم آشنا شوید و مهمتر آنها را بشناسید.
علائم اختصاری مختلف در آزمایشات خون نشانه چه هستند؟
خوب اگر به پزشک مراجعه کردند و قصد چکاپ داشتید و یا یک بیماری خاصی داشتید احتمالا پزشک برای شما یک نسخه آزمایش نوشته است که در وهله اول با یک سری حروف انگلیسی مواجه می شوید، اینها همان مخفف تست های آزمایشگاهی است ، حالا اگر قرار این شاخص ها و مخفف ها را بشناسید و از اونها سر در بیارید تا مفهوم آنها را بیشتر متوجه شوید با من همراه باشید تا با بررسی این علائم و مخفف ها آشنا شوید.
آزمایش خون یکی از روشهای مهم در تشخیص بیماریها و ارزیابی سلامتی بدن است. آنالیز خون میتواند اطلاعاتی ارزشمند از وضعیت سیستمهای مختلف بدن را فراهم کند. در حین خواندن نتایج آزمایش خون، علائم اختصاری معمولاً در مواردی وجود دارند که کارشناسان آزمایشگاه برای سهولت و تسریع در گزارش نتایج، از آنها استفاده میکنند. در این مقاله، به بررسی علائم اختصاری آزمایش خون و اهمیت آنها در تشخیص بیماریها و درمان میپردازیم.
اگر به دنبال تفسیر آزمایش خون خود هستید می توانید از این مقاله کمک بگیرید ولی این مقاله با هدف آشنایی بیشتر شما با آزمایشات خون است. لطفا برای بررسی نتیجه آزمایش حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
لازم به ذکر است که اگر فاکتوری در آزمایش خون شما در محدوده غیر طبیعی باشد، میتواند نشان دهنده یک ناراحتی خفیف یا حتی یک بیماری خطرناک باشد.
از این رو با دانستن این که این آزمایش چیست می تواند خیال شما را تا حدودی راحت کرد.
آزمایش خون چیست؟
آزمایش خون یک روش تشخیصی است که با بررسی نمونهای از خون بیمار، اطلاعاتی درباره سلامت و وضعیت سیستمهای مختلف بدن را فراهم میکند. این آزمایش شامل بررسی اجزای خون مانند سلولهای خونی، هموگلوبین، آنزیمها، هورمونها، پروتئینها و غیره میشود. با تحلیل نتایج آزمایش خون، پزشکان میتوانند علائم و نشانههای مرتبط با بیماریها را تشخیص داده و درمان مناسب را تجویز کنند.
اگر قصد دارید آزمایش خون خودتان را بخوانید و در رابطه با هر آزمایش نیز اطلاعاتی کسب کنند ادامه مطالب را با من دنبال کنید. مهمترین آزمایش که پزشکان معمولاً در نسخه آزمایش می نویسند آزمایشCBC
آزمایش C.B.C یا Complete Blood Count :
این آزمایش را یکی از اصلی ترین آزمایشات خون می توان نام بود که در آن حدودا ۱۰ اندکس یا پارامتر از سلولها و اندکس های آن بررسی می شوند.
اندکس ها و سلولهای مورد بررسی در آن به ترتیب:
WBC- RBC – Hb- Hct- MCV – MCH- MCHC-plt
علائم اختصاری در آزمایش خون
در نتایج آزمایش خون، علائم اختصاری معمولاً در کنار مقادیر عددی واحدهای مختلف مشاهده میشوند. این علائم اختصاری توسط کارشناسان آزمایشگاه برای نشان دادن نوع و نام آزمایش مورد نظر استفاده میشوند. برخی از علائم اختصاری رایج در آزمایش خون عبارتند از:
- WBC: تعداد سلولهای سفید خون (وایت بلود سل)
- RBC: تعداد سلولهای قرمز خون (رد بلود سل)
- Hb: سطح هموگلوبین
- Hct: میزان هماتوکریت
- PLT: تعداد پلاکتها (پلیتلت)
- ALT: آلانین آمینوترانسفراز
- AST: آسپارتات آمینوترانسفراز
- LDL: لیپوپروتئین کم چگالی
- HDL: لیپوپروتئین بالا چگالی
کاربرد تست C.B.C
- بررسی سلامت کامل بدن
- استفاده از این تست برای غربالگری اختلالات: سرطان خون و یا کم خونی (آنمی) مورد ارزیابی قرار می گیرد.
- اگر احساس ضعف، خستگی، تب خونریزی و یا کبودی دست و پا هستید. این تست کمک بسزائی در رابطه با این موضوع می کنند.
- برای بررسی وضعیت پیگیری درمان و تاثیر گذاری داروها استفاده می شود.
آزمایش WBC: تعداد سلولهای سفید خون (وایت بلود سل)
این آزمایش مربوط به شمارش سلولهای سفید خون است که به آنها لکوسیت نیز می گویند. این سلولها از ارکان مهم سیستم امینی بدن
هستند که به ۵ نوع تقسیم بندی می شوند :
:
۱- نوتروفیل
۲ – لنفوسیت
۳ – ائوزینوفیل
۴ بازوفیل
۵ – مونوست
این پارامتر در آزمایش CBC یعنی wbc یا گلبولهای سفید می تواند عفونتهای مخفی در بدن بعضی از بیماریهای خود ایمنی و نقص سیستم ایمنی و اختلالات خونی را تشخیصی دهد.
انواع گلبول های سفید که به اختصار به آنها اشاره شده هر کدام درصد مشخصی را در خون دارا می باشند که بسته به افزایش و یا کاهش آن نوع بیماری را می توان مشخص کرد.
آزمایش RBC: تعداد سلولهای قرمز خون (رد بلود سل)
Red Blood cell: گلبول های قرمزخون
اگر دچار رنگ پریدگی پوست – خستگی زیاد و کم آوردن نفس و ضربان قلب نامنظم و احساس ضعف و بی حالی می کنید، آزمایش RBC یکی از مهترین راه های فهمیدن این مشکلات است و بالا یا پایین بودن آن باعث این علائم می شود.
Hb: سطح هموگلوبین –نام کامل Hemoglobina :
این پارامتر در آزمایش CBC نشان دهنده شدت و میزان کم خونی (آنمی) است، اگر در آزمایش خون شما بر روی جواب شما علامت منفی باشد یعنی میزان هموگلوبین شما پایین است و بدن قادر نیست بطور مناسب به ارگان های بدن اکسیژن رسانی کند.
Hct: میزان هماتوکریت
در این پارامتر از CBC میزان گلبولهای قرمز خون در حجم کل خون مورد بررسی قرار می گیرد.
که اگر در جواب آزمایش خون شما ، در کنار آن باز نشانه منفی بود دال بر این قضیه است که شما دچار کم خونی، کاهش میزان آب بدن و این سو ء تغذیه شده اید.
MCV حجم متوسط هموگلوبین خون Mean Corpuscular Volume
تعریف آزمایش خون MCV
MCV به معنای میانگین حجم سلول قرمز خون (Mean Corpuscular Volume) است. آزمایش خون MCV اندازهگیری حجم میانگین سلولهای قرمز خون را انجام میدهد. سلولهای قرمز خون بخشی از خون هستند که اکسیژن را به اندامهای مختلف بدن منتقل میکنند.
MCV نشاندهنده اندازه سلولهای قرمز خون است و در ارتباط با وضعیت سلامت عمومی خون میباشد. بر اساس مقدار MCV، سلولهای قرمز خون میتوانند به چهار دسته تقسیم شوند: سلولهای قرمز خون کوچک (microcytes)، سلولهای قرمز خون متوسط (normocytes)، سلولهای قرمز خون بزرگ (macrocytes) و سلولهای قرمز خون بسیار بزرگ (megalocytes).
با توجه به نتایج آزمایش MCV، میتوان به تشخیص برخی از بیماریها و نقاط ضعف سلولهای قرمز خون در بدن پی برد. این آزمایش به عنوان یکی از معیارهای اصلی در تشخیص بیماریهای خونی و ماهیت آنها مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به اهمیت MCV در تشخیص و پیگیری بیماریهای خونی، مشاوره با پزشک خود و تفسیر صحیح نتایج آزمایش ضروری است.
این پارامتر از آزمایش CBC در صورتی که در جواب آزمایش شما پایین باشد بیشتر از حد نرمال اولین گزینه شک به کم خونی از نوع فقر آهن می باشد. و در مراحل پیشرفته نشان از تالاسمی (مینور – ماژور) دارد. لذا برای اینکه گلبول قرمز عملکرد درستی داشته باشده باید از نظر اندازه در حد مناسبی باشد.
در هر حال اگر دائماً دچار رنگ پریدگی پوست، خستگی، سرگیجه و یا تیش قلب هستید، می تواند یکی از دلایل آن mvc باشد.
MCH یا میزان غلظت خون Mean Corpusculer Hemoglobin
این پارامتر نیز در آزمایش CBC در صورتی که بالا یا پایین باشد و در کنار این پارامتر اگر علامت منفی باشد یعنی پایین و اگر علامت مثبت باشد یعنی بالا و در بررسی تالاسمی کمک کننده میباشد.
MCHC شاخص میانگین وزن هموگلوبین نسبت به حجم گلبولهای قرمز خون
Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration
این پارامتر در آزمایش CBC در بروز اختلات خونی مانند کم خونی نقش دارد و اگر دارای علاماتی مانند پوست رنگ بریده، کبودی بدن و سرگیجه هستید می تواند در جواب آزمایش شما کنار این پارامتر علامت منفی را دید، البته این علامت منقی دال بر این موضوع برای همشه نیست ، تشخیصی پزشک براساس سایر پارامترهای آزمایش را باید در نظر گرفت.
plt یا پلاکتplatelet
این سلولهای خونی که بعد از RBC و WBC سومین سلول خوبی محسوب می شوند، زمانی که در بدن شما کبودهایی غیر قابل توجیه وجود دارد و و شاید شما بدون دلایل خاص خون دماغ می شوید، در بدن شما میزان آن کاهش پیدا کرده باشد.
از دیگر علامات کاهش پلاکتی می توان به عدم ترمیم زخم در زمان مناسب پس از بریدگی اشاره کرد.
پس کار پلاکت منعقد کردن خون است که یکی از سلول های مهم در آزمایش CBC محسوب می شود.
اگر در جواب آزمایشاتتون با آزمایش Retic برخورد کردید بدانید که علت درخواست آزمایش چه برای چی هست و کاربرد آن چیست؟
Retic مربوط به شمارش رتیکولوسیت است؟
رتیکولوسیت چه هست؟
یک گلبول یا سلول قرمز نارس است که مقادیری در آن خون هر انسان قابل رویت است که از مغز استخوان به داخل خون آزاد می شود.
آزمایش Retic یا رتیکولوسیت، بصورت درصدی، می تواند تعداد کل گلبولهای قرمز خون را نشان دهد.
علت درخواست رتیکولوسیت چیست؟
آزمایش Retic count با هدف برای تشخیصی کم خونی- فقر آهن برای شما درخواست می شود.
در این آزمایش پزشک می خواهد بداند مغز استخوان برای تولید گلبول قرمز تا چه حد توانائی دارد.
پس این تست برای عملکرد مغز استخوان و تشخیص درجه کم خوبی برای شما درخواست می شود.
آزمایش G6PD چست؟ یا Glucose-6 phosphate, dehydrogenase
این آزمایش مربوط است به : بررسی همین آنزیم ( G6PD) که برای سوخت و ساز گلوکز استفاده می شود
از این تست برای تشخیص فاویسم استفاده می شود.
بیماری فاویسم چیست؟
شاید تا حالا دیده باشید یا شنیده باشید بعضی از افراد با خودردن با قالی دچار کم خونی شدید می شوند و یا در حالتی دچار کم خونی مزمن می شوند. این یک بیماری ارثی است و به دلیل کمبود آنتریم G6pd ایجاد می شود. افراد متبلا پس از مصرف داروهای خاص دچار مشکل می شود.
آزمایش ESR چیست؟
نام کامل آن Eyrthroate schinentina Rate یا سرعت رسوب گلبولهای قرمز
این تست چه کاربردی دارد؟
می توان با استفاده از جواب این تست التهابات بدن مورد بررس قرار گیرد. تجویز این آزمایش توسط پزشک برای بیماری خاصی نیست از این آزمایش در کنار سایر آزمایشات در تشخیصی و درمان انواع بیماری ها استفاده می شود.
ESR با هدف برای التهاب و عفونت در بدن تجویز می شود. برای اینکه وضعیت سلامتی بدن شما سنجیده شود این تست در خواست می شود و مستقیماً اشاره ندارد که علت عفونت یا التهاب بدن شما مربوطه به کدام قسمت است.
آزمایش PT یا prothrombin Time
این آزمایش برای بررسی اختلالات لخته خون مورد استفاه قرار می گیرد و یا افرادی که عمل قلب باز انجام داده اند و تحت نظر پزشک مصرف قراص وارفارین دارند تا عملکرد این موضوع مورد ارزیایی قرار گیرد.
آزمایش PTT یا Partial Tharombop Gastin Time
این آزمایش برای بررسی مدت زمانی که در خون لخته ایجاد میشود.
این تست معمولاً بهمراه آزمایش PT درخواست می شود.
در کل دو تست Pt و PTT برای بررسی فاکتورهای انعقادی خون مورد بررسی قرار می گیرند.
فاکتورهای انعقادی نیز مجموعه ای از پروتین ها هستند که برای انعقاد خود لازم هستند.
INR در جواب آزمایش یعنی چه؟
نام کامل آن International Normalized Ratio
معیار سخش جهانی برای تست PT محسوب می شود. به این معنا که اگر در هر آزمایشگاهی شما این تست را انجام دهید باید یکسان گزارش شود پزشک بر اساس INR شما مصرف قرص را برای شما تجویز می کند در بیماران قلبی با توجه به اینکه مصرف این قرص ( وارفارین) باید مد نظر باشد لذا گزارش INR بسیار مهم است.
پر فروشترین محصولات
خرید دوره پذیرش و نمونه گیری متصدی آزمایشگاه
3,600,000تومان1,380,000تومان