بهترین و سریع ترین راه برای درمان افسردگی چیست؟
بهترین و سریع ترین راه برای درمان افسردگی، ترکیبی از درمان و دارو است. درمان، مانند درمان شناختی-رفتاری (CBT)، می تواند به افراد کمک کند تا الگوهای فکری و رفتارهای منفی را شناسایی و تغییر دهند. داروها، مانند داروهای ضد افسردگی، می توانند به تنظیم مواد شیمیایی مغز که در افسردگی نامتعادل هستند، کمک کنند. مشورت با یک متخصص مراقبت های بهداشتی برای تعیین مناسب ترین برنامه درمانی برای هر فرد بسیار مهم است.
انواع مختلفی از درمان برای درمان افسردگی وجود دارد. در اینجا برخی از رایج ترین آنها آورده شده است:
درمان شناختی رفتاری (CBT): این نوع درمان بر شناسایی و تغییر الگوهای فکری منفی و رفتارهایی که به افسردگی کمک می کند تمرکز دارد. CBT به افراد کمک می کند تا استراتژی های مقابله ای سالم تری ایجاد کنند و خلق و خوی کلی خود را بهبود بخشند.
درمان بین فردی (IPT): IPT بر بهبود روابط بین فردی و حل تعارضات تمرکز دارد. هدف آن کمک به افراد برای ایجاد یک سیستم حمایتی قویتر و افزایش مهارتهای ارتباطی آنهاست که میتواند علائم افسردگی را کاهش دهد.
درمان روان پویایی: این روش درمانی الگوهای ناخودآگاه و تعارضات حل نشده ای را که ممکن است به افسردگی کمک کنند، بررسی می کند. با کسب بینش در مورد این مسائل اساسی، افراد می توانند در جهت حل آنها و بهبود رفاه عاطفی خود تلاش کنند.
درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT): MBCT عناصر CBT را با تکنیک های ذهن آگاهی ترکیب می کند. این به افراد کمک می کند تا بدون قضاوت از افکار و احساسات خود آگاه شوند، که می تواند علائم افسردگی را کاهش دهد و از عود بیماری جلوگیری کند.
رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT): DBT اغلب برای درمان افراد مبتلا به افسردگی و اختلال شخصیت مرزی استفاده می شود. بر توسعه مهارت های تنظیم هیجان، تحمل پریشانی، اثربخشی بین فردی و ذهن آگاهی تمرکز دارد.
درمان حمایتی: این نوع درمان برای افراد مبتلا به افسردگی حمایت عاطفی و راهنمایی می کند. ممکن است شامل بحث در مورد مشکلات، بررسی راهبردهای مقابله و تشویق باشد.
داروشناسی درمان افسردگی
🔅 امروزه افسردگی، شایع ترین بیمارى خلقی به حساب می آید.
🔅 داروهای ضد افسردگی به غیر از درمان افسردگی، معمولاً به منظور درمان اضطراب، درد، ناخوشی پیش از قاعدگی، اختلالات مربوط به غذاخوردن و همینطور ترک سیگار نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
⭐️ نکته قابل توجه در مورد همهٔ داروهای ضد افسردگی این است که معمولاً ۳ تا ۴ هفته طول می کشد تا اثرات درمانى آنها ظاهر شود.
لذا برای بیمارانی که در فاز حاد افسردگی قرار دارند و احتمال خودکشى فرد زیاد است؛ باید از روش های دیگر مانند الکتروشوک استفاده شود.
⭐️ چنانچه یک بیمار بعد از گذشت ۸ هفته مصرف داروی ضد افسردگی بهبودی پیدا نکرد؛ باید داروی ضد افسردگی از یک گروه دیگر (با مکانیسم عمل متفاوت) برای او تجویز شود.
⭐️ در صورت اخذ نتیجهٔ مطلوب، معمولاٌ درمان نگهدارنده به مدت ۶ تا ۱۲ ماه ادامه پیدا می کند و پس از آن به تدریج مصرف دارو قطع می شود.
⚠️ همه داروهای ضد افسردگی، احتمال خودکشی را در جوانان زیر ۲۵ سال افزایش می دهند.
🔅 داروهای ضد افسردگی را معمولاً در ۶ گروه تقسیم می کنند:
مهار کننده های باز جذب سروتونین یا داروهای SSRI مانند: فلوکستین
مهار کننده های باز جذب سروتونین و نوراپی نفرین یا داروهای SNRI مانند: ونلافاکسین
تعدیل کننده های رسپتور سروتونین مانند: ترازودون
سه حلقه ای ها مانند: آمی تریپتیلین
چهار حلقه ای ها و تک حلقه ای ها مانند: بوپروپیون
مهار کننده های آنزیم MAO مانند: ترانیل سیپرومین
در جلساتِ آینده، در مورد هر یک از این گروه ها توضیحاتی ارائه خواهد شد.
انواع داروهای آرامبخش یا خواب آور
دارو های خواب آور معمولاً به صورت کلاسیک شامل دو دسته اصلی:
۱. باربیتورات ها (مانند: فنوباریتال)
۲. بنزودیازپین ها (مانند: آلپرازولام)
و همچنین داروهای (مشابه مانند: زولپیدم) می باشد؛ اما در واقع داروهای زیادی از خانواده های دیگر داروهای اعصاب —و حتی داروهای غیر اعصاب— ممکن است به منظور آرامبخشی و خواب آورى تجویز شوند.
✨ دستجات دارویی متفرقهٔ مورد استفاده به منظور درمان انواع اضطراب:
داروهای ضد افسردگی (مانند: فلوکستین)
✅ اختلال اضطراب فراگیر ( نگرانی بیش از اندازه و نامعقول)
✅ فوبیا (ترس)
✅ اختلال اضطراب اجتماعی
✅ اختلال اضطراب پس از ضایعه روانی
آگونیست رسپتور سروتونین (مانند: بوسپیرون)
✅ اختلال اضطراب فراگیر
داروهای ضد صرع (والپروات)
✅ اختلال اضطراب فراگیر
داروهای ضد روانپریشی یا سایکوز (مانند: ریسپریدون)
✅ اختلال اضطراب فراگیر
✅ اختلال اضطراب پس از ضایعه روانی
داروهای آنتاگونیست رسپتور بتا (مانند: پروپرانولول)
✅ رفع علائم فیزیکی اضطراب (تعریق، لرزش و تپش قلب)
✨ دستجات دارویی متفرقهٔ مورد استفاده به منظور درمان اختلالات خواب:
آنتی هیستامین ها (مانند: دیفن هیدرامین)
کاربامات ها (مانند: مپروبامات)
داروهای مهار کننده باز جذب سروتونین یا SSRI/کاربردهای بالینی
🔅 خوشبختانه از شش داروی اصلی که به این گروه تعلق دارند؛ همگی در فهرست دارویی ایران موجود هستند.
- 💊 Fluoxetine
- 💊 Sertraline
- 💊 Citalopram
- 💊 Paroxetine
- 💊 Fluvoxamine
- 💊 Escitalopram
🔅 همه این داروها به طور اختصاصی با جلوگیری از بازجذب سروتونین در سیناپس هاى سلول های عصبی، مقدار سروتونین (عامل احساس خوب) در مغز را افزایش می دهند.
🔅 کاربرد بالینی این داروها شامل موارد زیر می شود:
😞 افسردگی ماژور یا MDD (اختلالی روانی است که مشخصه اصلی آن، داشتن حالت پریشانی در وضعیت ها و موقعیت های مختلف به مدت حداقل دو هفته می باشد).
معمولاً داروهای SSRI به عنوان خط مقدم درمان افسردگی و اضطراب در نظر گرفته می شوند.
😟 اختلال اضطراب فراگیر یا GAD (نوعی اختلال اضطرابی که به صورت نگرانی بیش از اندازه و نامعقول در مورد اتفاقات و فعالیتهای روزمره تظاهر می کند).
😠 استرس پس از سانحه یا PTSD (سندرمی است که پس از مشاهده، تجربه مستقیم یا شنیدن یک عامل استرسزا و آسیبزای شدید روی میدهد که میتواند به مرگ واقعی یا تهدید به مرگ یا وقوع یک سانحه جدی منجر شود).
😒 اختلال وسواس اجباری یا OCD ( یک اختلال اضطرابی مزمن است که با اشتغال ذهنی مفرط درمورد نظم و ترتیب و امور جزئی همراه است).
😣 اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی یا PMDD (حالتی بسیار شدیدتر از سندرم پیش از قاعدگی یا PMS است که به عنوان یک اختلال روان-تنی مشابه با افسردگی تکقطبی در نظر گرفته میشود).
😲 اختلال هراس یا اختلال پانیک ( نوعی اختلال اضطرابی که توسط وحشت زدگی ناگهانی ایجاد میشود. این حملات معمولاً به همراه علایمی همچون تپش قلب، عرق کردن، تکان خوردن، تنگی نفس و بیحسی رخ میدهد).
😛 پرخوری عصبی یا بولیمیا (در این بیماری فرد ابتدا مقدار زیادی غذا میخورد و سپس با ایجاد استفراغ عمدی یا مصرف ملین یا مدر میکوشد از افزایش وزن خود جلوگیری کند).
مزایای داروهای SSRI عبارت است از:
سهولت مصرف، طیف اثر وسیع، خطر کم بودن در صورت مصرف بیش از حد، قابل تحمل بودن عوارض جانبى و قیمت مناسب.
⭐️ داروهای ضد افسردگی نسبت به بنزودیازپین ها ( مانند کلردیازپوکساید، اکسازپام و ……) برای درمان اضطراب در بلند مدت موثرترند و ضمنا ریسک تحمل و وابستگی نسبت به آنها کمتر است.
کاربرد بنزودیازپین ها معمولاً براى درمان اضطراب حاد می باشد.
🚺 اثر بخشی داروهایی که اختصاصاً روی سیستم سروتونرژیک مؤثرند (داروهای SSRI)، روی خانم ها بیشتر است. ضمناً خانم ها این داروها را بهتر تحمل می کنند.
داروهای مهار کننده باز جذب سروتونین یا SSRI/ مقایسه داروها
🔅 از بین داروهای SSRI، داروهای پاروکستین و سرترالین از بقیه طیف درمانی وسیع تری دارند و روی اغلب اندیکاسیون های درمانی این خانواده (افسردگی، وسواس، هراس و اضطراب) مؤثرند.
البته پاروکستین برای درمان استرس پس از سانحه و سرترالین براى ناخوشی پیش از قاعدگی هم کاربرد دارند.
🔅 فلوکستین معمولاًً برای درمان افسردگی، وسواس، هراس و پرخوری عصبی مورد تجویز قرار می گیرد.
🔅 کاربردهای داروی اس سیتالوپرام اغلب برای درمان افسردگی و اضطراب است.
🔅داروهای سیتالوپرام و فلووکسامین از کمترین طیف اثر درمانى برخوردارند.
سیتالوپرام معمولاً برای درمان افسردگی و فلووکسامین برای درمان وسواس تجویز می شود.
⚠️ از نظر عوارض جانبى، سرترالین و پاروکستین از همه پر عارضه تر و اس سیتالوپرام از بقیه داروهای SSRI کم عارضه تر است.
⚠️ تهوع، اسهال، بی خوابی و سردرد، عارضهٔ مشترک همهٔ داروهای SSRI است (تنها عوارض جانبی شایع داروی اس سیتالوپرام).
⚠️ مصرف داروی سیتالوپرام ممکن است عوارض جانبی خشکی دهان و افزایش تعریق را هم ایجاد نماید.
⚠️ عصبانیت، اضطراب و بی اشتهایی، معمولاً از عوارض جانبى خاص داروی فلوکستین محسوب می شود.
⚠️ گیجی، ضعف، خستگی و ناتوانی جنسی، معمولاً از عوارض جانبى خاص داروهای فلووکسامین، سرترالین و پاروکستین است.
البته این داروها باعثِ خشکی دهان هم می شوند.
ضمنا یبوست از عوارض جانبى شایع داروی فلووکسامین است.
⚠️ مصرف داروهای SSRI، به ویژه پاروکستین، ممکن است با افزایش وزن بیمار همراه باشد.
⚠️ قطع مصرف ناگهانى داروهای پاروکستین و سرترالین که نسبت به بقیه نیمه عمر کوتاه تری دارند؛ ممکن است با عوارضی چون: گیجی و پارستزی (اختلال حس لمس و مورمور شدن اندام ها) همراه باشد.
💊⛔️ از نظر تداخلات دارویی، سه داروی فلوکستین، پاروکستین و فلووکسامین بیشترین ریسک تداخل و سه داروی سیتالوپرام، اس سیتالوپرام و سرترالین کمترین احتمال تداخل دارویی را از خود نشان می دهند.
🚺⛔️ همهٔ داروهای ضد افسردگی در تقسیم بندى مصرف در دوران حاملگی، در گروه C قرار می گیرند؛ اما پاروکستین به دلیل عوارض قلبی روی جنین، در گروه D جای دارد.
داروهای مهار کننده باز جذب سروتونین و نوراپی نفرین یا SNRI
💊 Venlafaxine
💊 Duloxetine
🔅 داروهای SNRI شبیه ضد افسردگی های سه حلقه ای (مانند: آمی تریپتیلین)، با اثر مهاری روی حامل ها در غشاء سلول های عصبی، هم جلوی حذف سروتونین را می گیرند و هم نوراپی نفرین را؛ لذا مقدار این نوروترانسمیترها در سیناپس های عصبی مغز افزایش می یابد.
با این تفاوت که SNRI ها بر خلاف داروهای سه حلقه ای، روی سایر رسپتورها اثر نمی کنند؛ که این باعثِ کاهش عوارض جانبى آنها در مقایسه با سه حلقه ای ها می شود.
🔅 داروهای این خانواده علاوه بر درمان افسردگی، برای تسکین انواعی از درد مانند: نوروپاتی (با دردهای سوزاننده، احساس خارش و بی حسی) و همینطور فیبرومیالژیا (دردهای اسکلتی-عضلانی) نیز تجویز می شوند.
🔅 داروهای SNRI ، به منظور درمان اضطراب و همینطور بی اختیاری اداراری ناشی از استرس (جاری شدن ادرار بدون اختیار به هنگام بلند کردن اجسام، عطسه، سرفه، آواز خواندن و ….) نیز مورد مصرف قرار می گیرند.
🔅 یکی از کاربردهای داروهای SNRI، برای تسکین نشانه های وازوموتور در خانم های یائسه (با علائمی چون: برافروختگی، تعریق شبانه، خشکی واژینال و …) می باشد.
🔅 در مجموع، تداخل های دارویی SNRI ها، کمتر از داروهای SSRI می باشد.
⚠️ داروهای SNRI علاوه بر بعضی از عوارض جانبى سروتونرژیک شبیه داروهای SSRI (تهوع، اسهال، درد معده و …)، بعضی از تأثیرات نورآدرنرژیک نظیر: افزایش فشار خون و ضربان قلب، تحریک مغز و بی خوابی را هم ایجاد می کنند.
⚠️ عوارض قلبی-عروقی ناشی از ونلافاکسین، بیش از داروی دولوکستین است.
⚠️ مصرف داروی دولوکستین در افراد مبتلا به آسیب های کبدی، باید با احتیاط همراه باشد.
⚠️ قطع مصرف ناگهانى این داروها می تواند مانند SSRI ها، موجب عوارضی چون: علائم آنفولانزا، تحریک پذیری، بی خوابی، تهوع، عدم تعادل و …. شود.
داروهای آنتاگونیست رسپتور سروتونین
💊 Trazodone
🔅 ترازودون که تنها عضو این خانواده در فهرست دارویی ایران است، یک آنتاگونیست رسپتور سروتونین محسوب می شود.
🔅 کاربرد بالینی اصلی داروی ترازودون، برای درمان افسردگی و در مواقعی برای رفع اضطراب است. البته با پیدایش و توسعهٔ داروهای SSRI، تجویز این دارو بدین منظور کاهش پیدا کرده است.
🔅 در حال حاضر استفاده رایج ترازودون، به عنوان داروی خواب آور است؛ با این مزیت که احتمال ایجاد تحمل و وابستگى نسبت به اثر آن، کمتر از داروهای آرامبخش-خواب آور متداول است.
⭐️ به غیر از خواب آورى که مهم ترین عارضهٔ جانبى ترازودون محسوب می شود؛ سایر عوارض جانبى این دارو از قبیل عوارض گوارشی و جنسی، کمتر از داروهای SSRI و SNRI می باشد.
داروهای چهار حلقه ای و تک حلقه ای
💊 Maprotiline
🔅 ماپروتیلین تنها نماینده داروهای چهار حلقه ای در فهرست دارویی ایران است.
🔅 داروهای ضد افسردگی چهار حلقه ای از نظر خواص، تداخلات و عوارض جانبى، بسیار به داروهای سه حلقه ای شباهت دارند.
🔅 ماپروتیلین، یک مهار کننده قوی پروتئین عامل بازجذب نوراپی نفرین در سیناپس های عصبی می باشد؛ لذا باعثِ افزایش این پیام رسان عصبی در مغز می شود.
این دارو روی بازجذب سروتونین تقریباً بی اثر است.
🔅 کاربرد بالینی داروی ماپروتیلین، بیشتر محدود به درمان افسردگی در بیمارانی است که به داروهایی چون SSRI ها و SNRI ها پاسخ مناسب نمی دهند.
⚠️ خارش و سرخی پوست، یبوست، تهوع، خشکی دهان و گیجی، از عوارض جانبى داروی ماپروتیلین محسوب می شود.
💊 Bupropion
🔅 بوپروپیون تنها نماینده داروهای تک حلقه ای در فهرست دارویی ایران است.
🔅 این دارو با دو روش میزان پیام رسان های عصبی نوراپی نفرین و دوپامین را در مغز افزایش می دهد: یکی کاهش تولید این پیام رسان هاست و دیگری ممانعت از بازجذب آنها می باشد.
بوپروپیون تقریباً روی سیستم سروتونین تأثیری ندارد.
🔅 اندیکاسیون اول تجویز داروی بوپروپیون، برای درمان افسردگی (به ویژه افسردگی مربوط به فصل زمستان) است.
البته این دارو به منظور تقویت اثر سایر داروهای ضد افسردگی و همینطور درمان اختلال کم توجهی-بیش فعالی یا ADHD نیز به کار می رود.
🚬 از داروی بوپروپیون به منظور ترک سیگار نیز استفاده به عمل می آید.
مصرف این دارو، هم جلوی عوارض خلقی مربوط به ترک سیگار و هم افزایش وزن بعد از آن را می گیرد.
اثربخشی بوپروپیون برای ترک سیگار، تقریباً معادل پچ نیکوتین می باشد.
گاهی اوقات نورتریپتیلین هم به عنوان داروی ترک سیگار تجویز می شود؛ ولی اثربخشی آن به اندازهٔ بوپروپیون نیست.
یکی از موارد کاربرد داروی بوپروپیون، برای درمان چاقی است.
- بوپروپیون، کمتر از سایر داروهای ضد افسردگی باعثِ مشکلات جنسی در بیماران می شود.
- ضمناً از این دارو به همراه داروهای خانوادهٔ SSRI استفاده می کنند تا عوارض جانبى جنسی آنها را کاهش دهد.
- داروی بوپروپیون آستانهٔ تشنج را پائین می آورد و می تواند باعثِ وخامت حال مبتلایان به بیماری صرع شود.
- بوپروپیون نه تنها موجب درمان اضطراب نمی شود؛ بلکه حتی می تواند باعثِ تشدید آن شود.
- بی قراری، بی خوابی و بی اشتهایی، از عوارض جانبى شایع داروی بوپروپیون محسوب می شود.
پر فروشترین محصولات
خرید دوره پذیرش و نمونه گیری متصدی آزمایشگاه
3,600,000تومان1,380,000تومان