دستورالعمل نمونه گیری جهت انجام آزمایش بررسی خون مخفی در مدفوع
خون مخفی در مدفوع به معنای وجود خون در مدفوع است که به صورت چشمگیری قابل مشاهده نیست و تنها با آزمایشات خاص مشخص می شود. این موضوع معمولا به عنوان نشانگر وجود مشکلات در دستگاه گوارش، از جمله زخم های روده، سرطان روده، التهاب روده و شرایط دیگر، استفاده می شود.
در آزمایش خون مخفی در مدفوع، نمونه مدفوع بررسی می شود تا اگر خونی در آن وجود داشته باشد، آن را شناسایی کند. خون مخفی در مدفوع نباید با خون دیده شده در مدفوع اشتباه گرفته شود. در واقع، خون دیده شده در مدفوع نشانه احتمالی بروز یک مشکل خطرناک در دستگاه گوارش است و نیاز به ارزیابی توسط یک پزشک دارد.
با توجه به اینکه خون مخفی در مدفوع ممکن است نشانگر مشکلات جدی در دستگاه گوارش باشد، اگر شما علایمی مانند درد شدید در شکم، خونریزی رکتال، تغییرات قابل توجه در الگوی مدفوع یا افزایش وزن ناشی از عوارض غیرمنتظره را تجربه کرده باشید، بهتر است به یک پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید و از انجام آزمایش خون مخفی در مدفوع برای شناسایی هرگونه مشکل در دستگاه گوارش استفاده کنید.
آزمایش خون مخفی در مدفوع
آزمایش خون مخفی در مدفوع یک آزمایش پزشکی است که برای تشخیص وجود خون مخفی در مدفوع انجام می شود. خون مخفی در مدفوع به معنای وجود خون در مدفوع است که با چشم می توان آن را تشخیص نداد. این آزمایش معمولا برای جستجوی مشکلات دستگاه گوارشی، مانند زخم معده، سرطان روده، التهاب روده و شرایط دیگر، انجام می شود.
برای انجام این آزمایش، نمونه ای از مدفوع برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده می شود. در آزمایش، از روش های مختلفی مانند روش گوارشی، روش ایمونوشیمیایی و روش ایمونوکروماتوگرافی استفاده می شود تا خون مخفی در مدفوع شناسایی شود. اگر آزمایش نشان دهد که خون مخفی در مدفوع وجود دارد، باید بررسی های دیگری انجام شود تا علت واقعی آن مشخص شود.
آزمایش خون مخفی در مدفوع به عنوان یک ابزار ارزیابی اولیه برای تشخیص بعضی از مشکلات دستگاه گوارش مورد استفاده قرار می گیرد، اما تشخیص دقیق بعضی از مشکلات نیازمند آزمایش های بیشتر و بررسی های تخصصی تر است. بنابراین، اگر شما هرگونه علائم یا نشانه های نگران کننده از جمله خونریزی رکتال، تغییرات در الگوی مدفوع یا درد شدید در شکم تجربه کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا بررسی های لازم انجام شود.
کلیات
برای تشخیص اولیه خونریزی در نقاط فوقانی یا تحتانی دستگاه گوارش از این آزمایش استفاده می شود. در مورد آزمایش خون مخفی در مدفوع شیرخواران باید وجود شقاق در پستان مادر را در نظر داشت.
توصیه های قابل ارایه به بیماران در مورد آزمایش مدفوع
- خانم هایی که عادت ماهیانه هستند تا سه روز پس از پایان دوره فوق از انجام این آزمایش خودداری نمایند.
- چنانچه بیمار به بواسیر یا شقاق مقعد مبتلا بوده و خونریزی واضحی از این ضایعات مشاهده می گردد، قبل از انجام آزمایش به آزمایشگاه اطلاع داده شود.
- چنانچه بیمار به علل مختلف دچار خونریزی از لثه ها یا مخاط دهان است بلع خون از این ناحیه سبب مثبت شدن کاذب آزمایش می گردد.
- دو تا سه روز پیش از آزمایش و در طی دوره جمع آوری نمونه از خوردن غذاهای دارای گوشت قرمز بهتر است گوشت مرغ و ماهی نیز مصرف نگردد سبزیجات خام بخصوص شلغم، ترب و تریچه، قارچ، کلم بروکلی گل کلم ،پرتقال، موز ،انگور، طالبی یا گرمک، خربزه، ترب کوهی خودداری شود.
- حداقل از هفت روز قبل از انجام آزمایش از مصرف داروهای سالیسیلات مانند آسپیرین، سایر داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن ایندومتاسین دیکلوفناک سدیم، داروهای استروئیدی کلشی سین ویتامین C آنتی اسیدها ترکیبات آهن دار ترکیبات یددار دیورتیک های تیازیدی رزرپین اجتناب گردد در غیر این صورت به آزمایشگاه اطلاع داده شود. لازم به ذکر است که با توجه به تنوع داروهای مصرفی و امکان تداخل آنها با نتایج آزمایش بهتر است مصرف هر گونه دارو را قبل از انجام آزمایش به اطلاع پزشک معالج برسانید.
- نمونه مدفوع باید در ظرف مخصوصی که آزمایشگاه در اختیار شما قرار میدهد و تمیز، دردار و فاقد مواد نگه دارنده است جمع آوری گردد.
- چنانچه به علتی امکان جمع آوری مستقیم مدفوع در ظرف نمونه گیری مقدور نباشد باید نکات زیر حتما رعایت گردد:
- قبل از اجابت مزاج کف توالت باید کاملا شسته و عاری از مواد شوینده و پاک کننده باشد (ترجیحا بهتر است دو بار سیفون کشیده شود).
- پس از اجابت مزاج با استفاده از آبسلانگ یا اپلیکاتور، مقدار کمی از سطح رویی مدفوع را بدون اینکه با ادرار یا آب مخلوط گردد، در ظرف مخصوص قرار داده و درب آن محکم بسته شود.
شرایط نگه داری نمونه و نحوه انتقال
- .نمونه باید سریعا به آزمایشگاه تحویل داده شود در غیر این صورت تا زمان رسیدن به آزمایشگاه در دمای معادل یخچال ۸-۲ درجه سانتی گراد نگهداری شود و از قرار دادن نمونه ها در گرما یا در مجاورت نور خورشید خودداری شود.
- تاخیر در آزمایش میتواند تاثیر منفی بر نتایج این آزمایش داشته باشد.
- نمونه مدفوع نباید با ادرار یا سایر مواد آلوده شود.
حجم نمونه
مقدار مدفوع لازم برای آزمایش خون مخفی در مدفوع قوام دار (جامد) حدود ۵ گرم (به اندازه یک فندق) و در مدفوع آبکی پنج میلی لیتر است.
ملاحظات ایمنی
چون هر نمونه مدفوع میتواند آلوده به باکتری ویروس و یا انگل باشد لذا باید به عنوان یک منبع آلوده کننده مهم در نظر گرفته شود.
پر فروشترین محصولات
خرید دوره پذیرش و نمونه گیری متصدی آزمایشگاه