آزمایش تستوسترون چیست و چرا انجام می‌شود؟

آزمایش تستوسترون چیست و چرا انجام می‌شود؟

آزمایش تستوسترون یک آزمایش خونی است که برای اندازه‌گیری سطح هورمون تستوسترون در خون استفاده می‌شود. این هورمون از طریق تخمدان در مردان و تخم‌دان و بخش‌هایی از مغز در زنان تولید می‌شود و برای حفظ سطح انرژی، سلامت عضلات و استخوان‌ها، تنظیم رشد مو و پوست و همچنین برای حفظ عملکرد جنسی در مردان و زنان ضروری است.

آزمایش تستوسترون به منظور تشخیص علل مرتبط با کاهش سطح تستوسترون، اختلالات هورمونی، نارسایی تخمدان یا تیروئید، نارسایی کلیه، بیماری‌های مزمن، عوامل استرسی و دیگر مشکلات بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این آزمایش می‌تواند به ارزیابی و تشخیص بیماری‌های مرتبط با تغییرات سطح تستوسترون، مانند سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، هیپوگونادیسم و سایر مشکلات جنسی و عقیمی کمک کند.

برای انجام آزمایش تستوسترون، نمونه خون برداشت می‌شود و سپس سطح تستوسترون در خون اندازه‌گیری می‌شود. نتایج آزمایش می‌تواند به پزشک کمک کند تا علت مشکلات مرتبط با سطح تستوسترون را تشخیص دهد و درمان مناسب را تجویز کند.

معمولاً برای انجام آزمایش تستوسترون، پیش از برداشت نمونه خون، باید از مصرف داروها و مکمل‌های مرتبط با تستوسترون خودداری شود. همچنین، در برخی موارد، پزشک ممکن است قبل از آزمایش، رژیم غذایی خاصی را توصیه کند.

با توجه به اهمیت تستوسترون در بدن، اندازه‌گیری دقیق سطح آن می‌تواند در تشخیص و درمان بیماری‌ها و مشکلات مرتبط با هورمون تستوسترون مفید باشد.

آزمایش تستوسترون معمولا برای تشخیص مشکلات جنسی، نارسایی تخمدان در زنان، کمبود تستوسترون در مردان، بررسی اثربخشی درمان‌های هورمونی و بررسی علت افزایش رشد مو در زنان استفاده می‌شود. این آزمایش معمولا در صبح زود و پس از ۸ تا ۱۲ ساعت گرسنگی انجام می‌شود. سطح طبیعی تستوسترون در مردان بین ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ نانوگرم بر دسی لیتر و در زنان بین ۱۵ تا ۷۰ نانوگرم بر دسی لیتر است.

در صورتی که سطح تستوسترون در مردان کمتر از ۳۰۰ نانوگرم بر دسی لیتر و در زنان کمتر از ۱۵ نانوگرم بر دسی لیتر باشد، نشان دهنده کمبود تستوسترون است و در صورتی که بیشتر از حد طبیعی باشد، ممکن است نشان دهنده مشکلاتی مانند سرطان پستان، سرطان تخمدان یا بیماری های تیروئید باشد. به هر حال، برای تفسیر نتایج آزمایش تستوسترون، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

 آزمایش تستوسترون

آزمایش تستوسترون چیست و چرا انجام می‌شود؟

تستوسترون یک هورمون است که در بدن هر دو جنس تولید می‌شود، اما بیشتر در مردان یافت می‌شود. این هورمون نقش مهمی در توسعه و حفظ ویژگی‌های جنسی، توده عضلانی، استحکام استخوان، میل جنسی، خلق و خو و سلامت کلی دارد. آزمایش تستوسترون یک آزمایش خون است که سطح این هورمون را در بدن شخص اندازه‌گیری می‌کند. این آزمایش به پزشکان کمک می‌کند تا علل بروز علائم و عوارض ناشی از کاهش یا افزایش تستوسترون را شناسایی کرده و روش‌های مناسب درمان و پیشگیری را پیشنهاد دهند. برای انجام آزمایش تستوسترون، نمونه خون از بازو گرفته می‌شود. قبل از آزمایش، نباید هرگونه دارو یا مکمل را مصرف کرده باشید. همچنین بهتر است آزمایش را صبح و قبل از صرف غذا انجام دهید. بعد از آزمایش، نتایج را با پزشک خود مطرح کرده و در صورت لزوم دستورالعمل‌های لازم را دریافت کنید.

بیشتر بخوانید :   آزمایش سدیم (Na)

سطح تستوسترون در خون معمولاً با سن کاهش می‌یابد. همچنین برخی عوامل دیگر مانند بیماری‌ها، داروها، سبک زندگی و عادات رفتاری می‌توانند سطح این هورمون را در بدن تغییر دهند. این تغییرات ممکن است منجر به بروز نشانه‌ها و علائمی مانند کاهش میل جنسی، ضعف عضلانی، افسردگی، کم خونی، اختلالات قلبی و استخوانی و ناباروری شوند.

آزمایش تستوسترون یک روش ساده و مؤثر برای اندازه‌گیری مقدار این هورمون در خون است. این آزمایش می‌تواند به پزشکان کمک کند تا علت بروز نشانه‌ها و علائم مربوط به تستوسترون را شناسایی کرده و راه‌کارهای مناسب برای درمان و بهبود سطح این هورمون را پیشنهاد دهند.

 

سطح نرمال تستوسترون در خون چقدر است؟ 

سطح نرمال تستوسترون در خون بستگی به جنس، سن و شرایط خاص فرد دارد. به طور کلی، بازه‌های زیر برای سطح نرمال تستوسترون در خون به شرح زیر است: – در مردان بالغ: ۲۴۰ تا ۹۵۰ نانوگرم بر دسی‌لیتر (ng/dL)

– در زنان بالغ: ۸ تا ۶۰ ng/dL> 

در پسران نوجوان: ۱۰۰ تا ۱۲۰۰ ng/dL 

– در دختران نوجوان: ۷ تا ۷۵ ng/dL

این بازه‌ها ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف کمی متفاوت باشند. همچنین عواملی مثل زمان روز، فعالیت جسمانی، استرس، بیماری، دارو، مکمل و تغذیه می‌توانند سطح تستوسترون را تحت تأثیر قرار دهند. بنابراین، بهتر است قبل از انجام آزمایش با پزشک خود مشورت کنید و شرایط مناسب را رعایت کنید.

علائم و عوارض کاهش یا افزایش تستوسترون در خون

کاهش یا افزایش تستوسترون در خون می‌تواند علائم و عوارض مختلفی را در بدن ایجاد کند. این علائم و عوارض بستگی به جنس، سن و شدت آسیب دارد. برخی از علائم و عوارض شایع کاهش یا افزایش تستوسترون در خون به شرح زیر است:

 در مردان: 

کاهش تستوسترون: کاهش میل جنسی، ناتوانی جنسی، کاهش حجم و کیفیت منی، کاهش توده و قدرت عضلانی، افزایش چربی بدن، استحکام استخوان، ریزش مو، خشکی پوست، افسردگی، خستگی، کاهش حافظه و تمرکز و خلق و خو.

– افزایش تستوسترون: افزایش میل جنسی، آکنه، رشد غیرطبیعی مو در صورت و بدن، کبد چرب، قلب و عروق، پروستات بزرگ، خلق و خو نامتعادل، خشمگینی، خودپسندی و خطرپذیری.

– در زنان: 

– کاهش تستوسترون: کاهش میل جنسی، خشکی وجعدگی واژن، درد و ناراحتی هنگام رابطه جنسی، کاهش لذت جنسی، کاهش توده و قدرت عضلانی، افزایش چربی بدن، استحکام استخوان، افسردگی، خستگی، کاهش حافظه و تمرکز و خلق و خو.

بیشتر بخوانید :   آزمایش بیوپسی پوست و نحوه انجام آن

– افزایش تستوسترون: افزایش میل جنسی، آکنه، رشد غیرطبیعی مو در صورت و بدن، کبد چرب، قلب و عروق، تخمدان‌های پلی‌کیستیک، قاعدگی نامنظم یا قطع شدن آن، تغییر صدا، بزرگ شدن کلیتوریس و سینه‌ها.

اگر شما یک یا چند علامت یا عارضه از کاهش یا افزایش تستوسترون در خون را تجربه می‌کنید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید و آزمایش تستوسترون را انجام دهید.

علل کاهش یا افزایش تستوسترون در خون 

کاهش یا افزایش تستوسترون در خون ممکن است ناشی از علل مختلف باشد. این علل بستگی به جنس، سن و شرایط پزشکی فرد دارد. برخی از علل شایع کاهش یا افزایش تستوسترون در خون به شرح زیر است:

– در مردان: 

– کاهش تستوسترون: پیری، نقص تولید هورمون در بیضه‌ها یا هیپوفیز، آسیب به بیضه‌ها، عفونت‌های بیضه‌ها، کمبود کروموزوم X، سرطان بیضه‌ها، درمان‌های هورمونی یا شیمی درمانی، بیماری‌های کبد یا کلیه، اضافه وزن یا چاقی، داروهای مخدر، الکل یا داروهای مصرف شده.

– افزایش تستوسترون: تولید زائد هورمون در بیضه‌ها یا هیپوفیز، تومور‌های بیضه‌ها یا هیپوفیز، مصرف داروهای هورمون مثل استروئید‌های آنابولیک، مکمل‌های تستوسترون یا داروهای ضد قرص.

– در زنان:

– کاهش تستوسترون: پیری، نقص تولید هورمون در تخمدان‌ها یا هیپوفیز، آسیب به تخمدان‌ها، عفونت‌های تخمدان‌ها، سرطان تخمدان‌ها، درمان‌های هورمونی یا شیمی درمانی، برداشتن تخمدان‌ها یا رحم، بارداری یا شیردهی، بحران مادرزادی، بحران قلب و عروق، داروهای مخدر، الکل یا داروهای مصرف شده.

– افزایش تستوسترون: تولید زائد هورمون در تخمدان‌ها یا هیپوفیز، تومور‌های تخمدان‌ها یا هیپوفیز، مصرف داروهای هورمون مثل استروئید‌های آنابولیک، مکمل‌های تستوسترون یا داروهای ضد قرص.

اگر شما مشکوک به وجود علت خاصی از کاهش یا افزایش تستوسترون در خون هستید، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید و آزمایشات لازم را انجام دهید.

روش‌های درمان کاهش یا افزایش تستوسترون در خون

روش‌های درمان کاهش یا افزایش تستوسترون در خون بستگی به جنس، سطح آسیب و نتایج آزمایش دارد. برخی از روش‌های شایع درمان کاهش یا افزایش تستوسترون در خون به شرح زیر است:

در مردان:

– درمان کاهش تستوسترون: درمان جایگزینی تستوسترون (TRT) که می‌تواند به صورت تزریق، پلاستر، ژل، قرص یا حلقه بینی مصرف شود. این درمان باعث افزایش سطح تستوسترون در خون و بهبود علائم و عوارض مربوطه می‌شود. اما این درمان همچنین ممکن است عوارض جانبی مثل آکنه، رشد پروستات، کاهش تولید منی، افزایش خطر سکته قلبی یا مغزی، اختلالات خونی و خلق و خو داشته باشد. بنابراین، قبل از شروع درمان با پزشک خود مشورت کنید و نظارت پزشکی را داشته باشید.

بیشتر بخوانید :   آزمایش تروپونین Troponin Test چیست؟ و چرا باید انجام داد!

– درمان افزایش تستوسترون: درمان علت بنیادی مثل تومور، عفونت یا مصرف داروهای هورمون. این درمان باعث کاهش سطح تستوسترون در خون و رفع علائم و عوارض مربوطه می‌شود. اگر علت بنیادی قابل درمان نباشد، ممکن است نیاز به درمان‌های کاهنده تستوسترون مثل داروهای ضد هورمون یا جراحی باشد. این درمان‌ها همچنین ممکن است عوارض جانبی مثل کاهش میل جنسی، ناتوانی جنسی، کاهش توده و قدرت عضلانی، افزایش چربی بدن، استحکام استخوان، ریزش مو، خشکی پوست، افسردگی، خستگی، کاهش حافظه و تمرکز و خلق و خو داشته باشد. بنابراین، قبل از شروع درمان با پزشک خود مشورت کنید و نظارت پزشکی را داشته باشید.

– در زنان:

– درمان کاهش تستوسترون: درمان جایگزینی تستوسترون (TRT) که می‌تواند به صورت تزریق، پلاستر، ژل یا قرص مصرف شود. این درمان باعث افزایش سطح تستوسترون در خون و بهبود علائم و عوارض مربوطه می‌شود. اما این درمان همچنین ممکن است عوارض جانبی مثل آکنه، رشد غیرطبیعی مو، قاعدگی نامنظم یا قطع شدن آن، تغییر صدا، بزرگ شدن کلیتوریس و سینه‌ها، افزایش خطر سرطان تخمدان یا پستان، اختلالات خونی و خلق و خو داشته باشد. بنابراین، قبل از شروع درمان با پزشک خود مشورت کنید و نظارت پزشکی را داشته باشید.

– درمان افزایش تستوسترون: درمان علت بنیادی مثل تومور، عفونت یا مصرف داروهای هورمون. این درمان باعث کاهش سطح تستوسترون در خون و رفع علائم و عوارض مربوطه می‌شود. اگر علت بنیادی قابل درمان نباشد، ممکن است نیاز به درمان‌های کاهنده تستوسترون مثل داروهای ضد هورمون یا جراحی باشد. این درمان‌ها همچنین ممکن است عوارض جانبی مثل کاهش میل جنسی، خشکی وجعدگی واژن، درد و ناراحتی هنگام رابطه جنسی، کاهش لذت جنسی، کاهش توده و قدرت عضلانی، افزایش چربی بدن، استحکام استخوان، ریزش مو، خشکی پوست، افسردگی، خستگی، کاهش حافظه و تمرکز و خلق و خو داشته باشد. بنابراین، قبل از شروع درمان با پزشک خود مشورت کنید و نظارت پزشکی را داشته باشید.

 

 

پر فروش‌ترین محصولات

تخفیف ویژه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
تماس صوتی
پیامک
تماس با پشتیبانی مسترآزمایش